Startsida / Inlägg

Hemliga strategin bakom valet av prins Oscars faddrar

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-04-30 kl. 14.19.05

I morgon klockan 12.00 döps prins Oscar i Slottskyrkan vid Kungliga slottet. Han kommer vara i gott sällskap framme vid dopfunten. Förutom mamma och pappa har han fem faddrar som kommer att följa honom genom live. Deras första uppgift är att vara med vid dopceremonin.

Faddrarna är:

Kronprins Frederik av Danmark
Kronprinsessan Mette-Marit av Norge
Prinsessan Madeleine
Herr Oscar Magnuson
Herr Hans Åström

De två sistnämnda är kusiner till Oscars föräldrar. Oscar Magnuson är son till prinsessan Christina och Hans Åström är Daniels kusin och dessutom bandyspelare av rang!

Så hur har man tänkt kring valet av faddrar? Jag vet naturligtvis inte hur Victoria och Daniel resonerar, men jag kan se ett tydligt mönster i valet. Man har helt enkelt gjort en repris av framgångsreceptet vid Estelles dop och väljer parhästarna till Estelles faddrar.

Kronprinsessan Mary är Estelles gudmor och då blir hennes man Frederik Oscars gudfar. Kronprins Haakon är Estelles gudfar och då blir hans fru Mette-Marit Oscars gudmor. Prins Carl Philip är gudfar till Estelle och då blir lillasyster Madeleine gudmor till Oscar. Och så två familjemedlemmar på det: Oscar och Hans. Eftersom Estelle är tronföljare och Sveriges framtida drottning fick hon ytterligare en kunglighet: Willem-Alexander, kung av Nederländerna. 

  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB