Startsida / Inlägg

Prins William skapar historia med sin omslagsbild

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-06-16 kl. 09.44.42

Ta en ordentlig titt på den här bilden. Prins William är på omslaget av den brittiska gay-tidningen Attitude och med det skapar han historia. Det är första gången som någon ur kungafamiljen låter sig fotografers till ett sådant omslag.

Närmast kommer nog Williams mamma prinsessan Diana. Hon var beskyddare av the National Aids Trust och var med på omslaget av Gay Times 1997, men det var efter hennes död och omslaget var mer som en hyllning till Diana och hennes engagemang för HBTQ-personer genom åren.

Hur som helst. Prins William bjöd in tidningens redaktion och representanter för HBTQ-samhället till Kensington Palace för att lyssna till deras berättelser och erfarenheter. Samtalet kretsade mycket kring effekter av mobbing och utanförskap och hur det kan påverka ens psykiska hälsa.

– Ingen ska behöva bli mobbad för sin sexualitet eller av någon annan orsak och ingen ska behöva stå ut med det hat som dessa unga människor får uppleva i sina liv. De unga gay, lesbiska och transgenderpersoner som jag har mött genom Attitude är verkligen modiga när de talar öppet om dessa problem och de ger hopp till andra som just nu upplever mobbing. Deras styrka och optimism ger oss alla mod att stå upp mot mobbing var vi än ser det, säger prins William i ett uttalande.

Skärmavbild 2016-06-16 kl. 09.59.01

Det här är något som även kronprinsessan Victoria är engagerad i. Kommer ni ihåg när hon delade ut pris på QX gaygala 2013? Hon möttes av ett öronbedövande jubel när hon gick upp på scenen, hennes medverkan hade hållits hemlig in i det sista.

Jonas Gardell fick priset ”Årets homo” och så här sa han efter prisutdelningen:

– Det betyder naturligtvis otroligt mycket. Att homosamhället får det här erkännandet och blir så inkluderat. Det har aldrig hänt förut vad jag vet. Det är världs­historiskt att ett kungahus ­kommer hit och bara tar ordet ”homo” i sin mun. Allra mest paff tror jag att Mark blev.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB