Startsida / Inlägg

Gör Bernadotterna verkligen ett bra jobb?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-18 kl. 15.19.00

Ja det var en av de många frågor jag fick under inspelningen av den tyska kungliga dokumentären Königliche Dynastien: Die Bernadottes. Filmen sändes i Tyskland på tv-kanalen ZDF  i slutet av juli och jag fick precis veta att den blev en enorm succé med över 3,5 miljoner tittare. Det är fantastiskt roligt! Jag tror det kan vara sjunde året i rad som jag jobbar tillsammans med Julia Melchior som är Tysklands bästa dokumentärmakare när det kommer till kungligt material.

Tillsammans med experter som riksmarskalk Ingemar Eliasson, hovmarskalk Elisabet Tarras-Wahlberg, historikerna Herman Lindqvist och Göran Alm, greve Folke Bernadotte, grevinnan Bettina Bernadotte, åldfrun Ebba von Mecklenburg med flera, gick vi igenom ätten Bernadotte från Karl XIV Johan till lilla Estelle, Sveriges framtida drottning.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 15.37.33

Det är alltid lite lustigt att höra sig själv dubbad i dessa dokumentärer, jag har tydligen samma person som alltid gör min röst. Undrar vem hon är…?

Och svaret på frågan om kungafamiljen gör ett bra jobb var ganska enhälligt bland oss experter som medverkade. Ja. Vi har ju alla rest med dem i jobbet eller på annat sätt arbetar med dem eller står i kontakt med familjen och kunnat se hur de jobbar på nära håll. Förutom de officiella uppdragen, resorna och middagarna så är det är mer jobb än man tror. Det är bara en ytterst liten del som syns i medierna. De betar ofta av långa kvällar på kontoret på slottet då de fokuserar på inläsningar, möten, planeringsarbeten, research och mer inofficiella mottagningar.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 16.07.06

Och på tal om tv-produktioner! Igår satt hela gänget bakom Kunglig med Jenny Alexandersson och hade säsongens första planeringsmöte och det blev som vanligt många  härliga skratt, roliga idéer och bra tankar kring innehållet. Jag längtar redan efter första inspelningsdagen och det kommer att dyka upp en hel del nya grejer i programmet. I september ses vi igen i studion!

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Vilma Stockvall & Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB