Startsida / Inlägg

Har kungen ett efternamn?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-25 kl. 16.31.44

Det här är fråga jag ofta får. Och svaret är nej. Kungen och hans familj tillhör ätten Bernadotte, det är alltså inget efternamn. Men då och då använder de Bernadotte som efternamn i alla fall, mest av praktiska skäl.

Skärmavbild 2016-08-25 kl. 16.31.24

Som här under OS. Kungen var precis som alla andra gäster tvungen bära en namnskylt där för- och efternamn skulle vara ifyllt. Närmast till hands är ju då såklart att skriva Bernadotte på brickan. Det har även hänt att Madeleine och Carl Philip har använt Bernadotte som efternamn i vissa sammanhang som till exempel i skolsammanhang.

I folkbokföringen har kungafamiljen bara en asterisk i fältet för efternamn. Daniel är undantagen den regeln, han är alltså registrerad med Bernadotte som efternamn och Westling som mellannamn. Sofia har precis som övriga kungafamiljen bara en asterix i folkbokföringen. Varför man har gjort den skillnaden vet jag faktiskt inte mer än att hovets advokat var i kontakt med folkbokföringen i samband med Daniels och Victorias bröllop för rådgivning kring namnlagen, men tydligen inte i samband med Sofias och Carl Philips bröllop.

När Madeleine gifte sig med Chris O’Neill var det ett par hovexperter som förvånades över att hon inte tog sin mans efternamn, på samma sätt som kungens systrar Désirée, Margareta och Christina gjorde när de gifte sig. Egentligen är det inte så konstigt. Hovet meddelade tidigt att Madeleine kommer att behålla sin titel Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Madeleine, det betyder att hon har kvar sin kungliga status och fortfarande är en del i tronföljdsordningen. Därför tar hon inte heller sin mans efternamn.

Prinsessan Birgitta som också behöll sin kungliga status efter giftermålet med prins Johan George von Hohenzollern tog inte heller sin mans efternamn.

Désirée, Christina och Margaretha blev alla av med sin kungliga status när de gifte sig med ”vanliga” män, de har prinsessa som en hederstitel och de har tagit sin mans efternamn.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Angelica Molin och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB