Startsida / Inlägg

Thailands nye kung är skandalomsusad

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-10-14 kl. 11.45.26

Igår dog Thailands kung Bhumibol efter en tids sjukdom på Siriraj-sjukhuset. Han blev 88 år gammal och är den regent i världen som suttit längst på tronen, i 70 år har han varit Thailands monark.

Skärmavbild 2016-10-14 kl. 11.43.39

Kung Bhumibol var oerhört älskad av folket och såg som en garant för stabilitet i ett land som är polariserat och som skakats av flera militärkupper. Men hans hälsa var vacklande i flera år och besöken på sjukhuset regelbundna. Han led bland annat av njursvikt, bakterieinfektioner, och hjärtproblem. Folk samlades utanför Siriraj-sjukhuset igår kväll, men även på många andra platser, för att sörja tillsammans.

Skärmavbild 2016-10-14 kl. 11.40.56

Kungaparet var på statsbesök i Thailand 2003. 

Kungens popularitet hade mycket att göra med landets propagandaapparat och det är brottsligt att kritisera kungahuset. Lagen är stenhård och straffen hårda. Ett majestätsbrotts i form av kritiska eller nedsättande omdömen om någon i kungafamiljen kan ge upp till 15 års fängelse.

Skärmavbild 2016-10-14 kl. 11.46.28

Den nya kungen Vajiralongkorn som är 64 år gammal är inte alls lika populär som hans pappa. Han är mycket skandalomsusad och han anses vara en riktig odåga. När Vajiralongkorns dåvarande fru prinsessan Srirasmi fyllde 30 år 2001 läckte en smygtagen video ut från firandet. Srirasmi sågs krypa framför kronprinsens fötter iklädd endast ett par stringtrosor. Hon åt en tårtbit dekorerade med en marsipangris klädd i bikini ur en hundskål, prinsessan är född i grisens år enligt den kinesiska kalendern.

Den nye kungen har i omgångar bott i en lyxvilla utanför München tillsammans med sin älskarinna, en flygvärdinna från Thai Airways. Han har gjort sin favoritpudel Fufu till flygmarskalk i det thailändska flygvapnet och har förskjutit fyra av sina barn som nu tvingas leva i exil.

Ja vad ska man säga…

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti & Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB