Startsida / Inlägg

Så firar kungafamiljen jul 2016

av Jenny Alexandersson
skarmavbild-2016-12-21-kl-13-10-43

I dag är det dan före dan före dan före dopparedan! Den 23 december samlas hela familjen på Drottningholms slott och i år är även Madeleine, Chris, Leonore och Nicolas med. De firade ju jul i London förra året, men i år är det svensk jul som gäller.

skarmavbild-2016-12-21-kl-13-25-12

Den stora julgranen i Vita Havet på Kungliga slottet är klädd och pyntad. Det är hovfloristen Claes Carlsson som ansvarar för att slottet dekoreras till jul tillsammans med åldfrun Ebba von Mecklenburg. Granarna på Drottningholm är också på plats. Granen som ställs i den vackra Stensalen väljer kungafamiljen ut och hugger ner själva i skogen. Sjävklart har Victoria och Daniel en julgran hemma på Haga slott och lilla Estelle har fått en alldeles egen minigran i år.
skarmavbild-2016-12-21-kl-13-11-23

Kungafamiljen är väldigt traditionsbunden och man firar i stort sett på samma sätt varje år. Julens festligheter smygstartar den 23 december då drottningen fyller år. Då brukar hela familjen med barn och barnbarn samlas på Drottningholms slott för att fira.

skarmavbild-2016-12-21-kl-13-11-09

På själva julafton samlas familjen framför den mysiga brasan i Stensalen. Drottningen läser högt ur julevangeliet och alla kan känna julstämningen sprida sig på slottet. I år är det fem små barnbarn som förgyller julhelgen med både skratt och snabba fötter i slottskorridorerna. Julklapparna behöver inte vara dyra, men får gärna vara roliga.
När kungen växte upp var det annorlunda. Då fick alla i familjen ställa upp sig på ett led och exakt klockan 16.30 på julafton ringde dåvarande kungen Gustaf V i en liten silverklocka. Barnen fick gå in i ett av alla de rum som finns på Stockholms slott och där på ett bord låg julklapparna – men de var inte inslagna.

skarmavbild-2016-12-21-kl-13-28-34

På julbordet finns flera inslag från Tyskland och Brasilien. Drottning Silvia vill inte vara utan sin tyska Weinachtstolle, en fruktkaka dränkt i sprit och till det serveras en kopp svart brasilianskt kaffe. Kungen gillar den hemstoppade julkorven mest och den äter han med stuvade bruna bönor, lite surkål och brunkål. Hemgjord inlagd sill och egenkryddad snaps står också på bordet och så lutfisk såklart. Madeleine som inte äter rött kött gillar skaldjuren och Sofia som är vegetarian botaniserar bland grönkål och andra grönsaker. Men det behöver inte vara tråkigt, slottets kökspersonal är mästare på att göra läckra vegetariska alternativ.

Vill du läsa mer om kungafamiljens julfirande så hittar du ett stort reportage om kungliga jular i Sverige, Norge och Danmark i senaste numret av Aftonbladet Söndag!

inlaga2

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB