Startsida / Inlägg

Chris O’Neill attackerar Donald Trump

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-01-30 kl. 10.12.48

Ni kanske såg och hörde det i morse på Aftonbladet tv – det blev en stor nyhet att Chris O’Neill kommenterat USA:s president Donald Trump i väldigt hårda ordalag på sitt Instagramkonto. Inlägget illustreras med en gråtande frihetsgudinna.

 

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 10.04.45

 

Å alla sunda amerikaners vägnar är jag väldigt ledsen för vår skamliga presidents handlingar. I dag är det sorgligt att vara amerikansk medborgare. Herr president, du är en smärtsamt okunnig människa. Du kommer vara orsaken till våldet och hatet som du säger att du skyddar oss från. Du har varken förnuft eller känsla, sir”.

Chris har 176 följare på sitt låsta och privata instagramkonto och han hade nog inte tänkt att det skulle spridas vidare. Men han inlägg blev återpublicerat på en god väns öppna instagramkonto. Modeskaparen Valentinos partner Giancarlo Giammetti hyllar Chris  och hans åsikter genom att lägga upp Chris bild på sitt eget konto som följs av 338 000 människor. Det som från början var tänkt att hållas inom en ”mindre” krets blev plötsligt tillgängligt för en hel värld.

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 10.04.55

”Bra sagt, Chris O’Neill”, skriver Giancarlo och han får medhåll av många av följarna. Chris O’Neill svarar honom med ett hjärta i kommentarerna. Chris är ju som ni vet både amerikansk och brittisk medborgare.

I tv-inslaget i morse på Aftonbladet Morgon kommenterar jag Chris inlägg. Den stora frågan är ju om han gör rätt eller fel när han blir politisk och kommenterar presidenten på det viset.

Jag anser att han har rätt att göra det eftersom han inte är en del av det svenska kungahuset och även tackat nej till en kunglig titel. Då kan vi inte ställa samma krav på honom som på resten av familjen. De andra bör i enlighet med Torekovskompromissen inte uttala sig politiskt.

Men som gift med en svensk prinsessa rör sig Chris i en gråzon. Dilemmat för honom är att hans uttalanden och uppförande inte bör färga av sig på prinsessan Madeleine och resten av familjen, det skulle kunna skapa problem för dem i relation till andra länder och statschefer.

Vad tycker ni, rör han sig inom ramarna för sin position?

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB