Startsida / Inlägg

Kungen och de lyxiga lägenheterna

av Jenny Alexandersson
skarmavbild-2017-01-17-kl-16-03-04

Det har varit mycket prat om kungen och hans dispositionsrätt till ca 350 lägenheter i Stockholm i dag. Det handlar om stora våningar och även hus i exklusiva områden som Östermalm, Drottningholm och Gamla stan. Kungafamiljen slipper betala hyra och lägenheterna fördelas efter kungens tycke. I vissa lägenheter bor hovanställda, i andra släktingar och goda vänner till kungen. Det är fastigheter som ägs av oss alla, men som kungen har rätt att använda och bestämma över.

Att kungen råder över dessa bostäder kommer från en överenskommelsen från 1809 då en ny regeringsform antogs. Den minskade regentens makt, kungen kunde inte längre ensam fatta beslut och i samband med den här vingklippningen började kungen få ett årligt anslag, ett apanage. Statens finanser var usla efter år av krig och man såg de stora kungsgårdarna som viktiga inkomstkällor. Det var stora samlade jordegendomar som gav stora intäkter. Staten tog alltså över ägandet och intäkterna, men kungen fick rätt att bo och bestämma över fastigheterna.

Den här dispositionsrätten skulle gälla för alltid, men har faktiskt modifierats genom åren.

Självklart sticker det i ögonen på folk att kungen sitter på en massa lägenheter som aldrig når de hundratusentals Stockholmare som står i kö till en bostad. I dag råder det stor bostadsbrist i Sverige, främst i storstäderna och kanske är läget värst i Stockholm. Självklart är det anmärkningsvärt att hyrorna på de här lägenheterna är väldigt låga. Hovet förklarar det med att hyresgästerna inte har besittningsrätt, de kan inte byta dessa bostäder mot en annan bostad. Därför sänker man hyran med 100 kronor per kvadratmeter. En lägenhet nära Strandvägen i Stockholm på 153 kvadratmeter har en månadshyra på 12 761 kronor (!)

Hovet menar även att det är viktigt att de har koll på vilka hyresgästerna är eftersom de ligger nära skyddsobjekt, det handlar alltså om säkerhet. 

Flera mail i min inbox i dag har handlat om att kungen borde skämmas och si och så. Men det är ju egentligen inte kungen man ska bli irriterad på utan i så fall systemet med dispositionsrätt och överenskommelsen från 1809. Kungen förhåller sig till överenskommelsen precis så som det är sagt. Och sedan är det upp till honom att göra som han vill med bostäderna oavsett vad man tycker om det.

Självklart lyssnar även kungen på opinionen så skulle det bli ett ramaskri kring det här så är jag övertygad om att han skulle ta sig en funderare över om inte vissa lägenheter skulle kunna lämnas till den allmänna bostadskön, men det återstår att se.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB