Startsida / Inlägg

Drottning Elizabeths symboliska smycke

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-02-06 kl. 13.40.51

I dag är det 65 år sedan som drottning Elizabeth kröntes till drottning av Storbritannien och även om Elizabeth inte vill fira det officiellt så uppmärksammar det brittiska kungahuset henne på olika sätt. Jubileet kallas för safirjubileet och på twitter har de lagt upp den här bilden av drottningen. Den togs av fotografen David Bailey 2014, men blir alltså det officiella porträttet för dagens uppvaktning.

Kolla in det vackra halsbandet och örhängena som Elizabeth bär. Det är såklart ingen slump att hon bär just de här juvelerna – det är ju safirer! Smyckena fick hon i bröllopsgåva av sin pappa kung George VI när hon sa ja till prins Philip 1947. Det är ju såklart mycket symboliskt att bära dem vid detta tillfälle, de kunde inte ha passat bättre.

Safirgarnityret bestod från början av ett halsband omringat av diamaneter och ett par örhängen. Drottningen kortade av halsbandet 1952 och sju år senare skapade juvelfirman Garrard ett hänge av juvelerna som togs bort samt en brosch.

Drottning Elizabeth är den regent som suttit längst på tronen i Storbritannien. Ni minns kanske hur stort firandet var kring hennes 60-årsjubileum och även hennes 90-årsdag firades stort. Men i år firar drottningen dagen med närmsta familjen på Sandringham. Men befinner man sig i London kan man höra hur det skjuts salut och i samband med jubileet har man även designat ett nytt 5-pundsmynt.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB