Startsida / Inlägg

Kritik för Estelle-artiklar

av Jenny Alexandersson

Då och då händer det, ofta vid stora kungliga händelser då tidningen rapporterar om kungafamiljen. Inkorgen svämmar över av arga röster som tycker att det är rent ut sagt för j-ligt att Aftonbladet…

 1. Skriver om kungafamiljen.
 2. Är alldeles för snälla mot kungafamiljen.
 3. Är alldeles för elaka mot kungafamiljen.

Det går inte att göra alla nöjda och oftast hinner jag faktiskt inte svara på alla mail. Men idag fanns det tid. Så här skriver en upprörd man:

 

Är alla journalister ………….royalistiska rövslickare?

Finns det inga som tycker det vore på sin plats att dra igång ett ’drev’ för att försöka bli av med dessa parasiter och få dem att inse sin egen odemokratiska och för länge sedan obegripligt omoderna situation?

Hur står Ni ut med Er själva? Ni borde ju skämmas något oerhört eller….?!

Ha  trevlig dag/ Have a nice day!
Sent from my iPhone

 

Jag funderar över hans syn på journalister. Starta ett drev för att få statschefen att inse att hans situation är obegriplig? Hm… Nej, det är inte riktigt så mitt arbete fungerar. Om jag förstår denne man rätt så vill han ha mer granskande artiklar om kungafamiljen, men det finns ju en tid för allt. Aftonbladet har gjort många granskande reportage om hovet och kungafamiljen genom åren, men i dag när Estelle fyllde fem kändes det naturligt att publicera en text om hennes situation, utbildning och framtida inskolning till drottning.

Men det är ju snällt att han önskar mig en fin dag. Jag svarar honom:

 

Hej XX,
Jag är varken rojalist eller republikan – jag är journalist och har ett ansvarsområde på samma sätt som mina kollegor som skriver om politik, sport eller nöje. Jag tar alltså inte ställning till om monarkin är odemokratisk eller inte i mitt arbete, det är upp till var och en att ha en åsikt om det. 
Vissa reportage är beskrivande (de jag gissar att du menar är rojalistiskt rövslickeri) och andra är mer granskande. Aftonbladet har genom åren bland annat granskat kungens apanage och ekonomi, kungens affärer med företag som vill bli hovleverantörer, hans adjutanter, hans tidigare fria tillgång till lyxutrustade bilar med mera. 
Ha en trevlig dag du också
Jenny
 • Tjänstgörande redaktörer: Aleksandra Wojcik, Paula Westerberg och Karl Meyer von Bremen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB