Startsida / Inlägg

Marianne Bernadottes fantastiska garderob

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-03-17 kl. 09.51.41

För ett par veckor sedan fick jag en fin inbjudan till Millesgården och en ny utställning. Det är Marianne Bernadotte som ställer ut en mängd vackra kreationer från flera stora modehus. Marianne som är änka efter designprinsen Sigvard Bernadotte har genom åren burit många vackra haute couture-plagg och nu finns de med i den spännande utställningen ”Chanel, Balmain, Dior. Marianne Bernadotte – en stilikon”.

Skärmavbild 2017-03-17 kl. 09.51.22

Kronprinsessan Victoria var på plats för att inviga utställningen och hon fick en privat rundvisning innan hon höll sitt invigningstal.

marianne6

Marianne överlämnade en bok som ges ut nu i samband med utställningen. Boken heter ”Marianne Bernadotte – stilikon och filantrop” och finns att köpa på Millesgården.

Victoria blev väldigt glad över gåvan, hon har en nära relation till Marianne och dessutom ett intresse för mode kombinerat med miljö. Hon nämnde i sitt tal att dessa stora modeskapare faktiskt hade ett miljötänk.

– De här modeskaparna gjorde hållbart mode långt innan hållbarhet ens var mode.

marianne2

Utställningen är skapad av bröderna Stig och Bo Dahlin. (Stig är mannen till vänster bredvid kronprinsessan). De har gjort många liknande utställningar tidigare, flera med Sigvard Bernadottes designföremål. De har en stor och intressant samling av Sigvards produkter. För två år sedan besökte jag brödernas utställning ”Sophia-drottning i tiden” på Sofiero slott i Helsingborg, läs mer om det här! 

De har tidigare visat upp Mariannes vackra kläder, 2013 kunde man se hennes klänningar på utställningen ”Haute Couture från Paris – Marianne Bernadotte” på Östergötlands länsmuseum i Linköping

marianne6

Miljön på Millesgården är verkligen speciell. Konstnärsparet Carl och Olga Milles byggde huset 1908 och idag är det ett museum med konstnärshem, antiksamling, skulpturpark och konsthall. Man kan ana den storslagna arkitekturen på den här bilden tycker jag. En av Mariannes klänningar är effektfullt placerad i den stora trappan.

marianne1

Snygga dräkter bland vackra skulpturer.

marianne5

När man ser de här klänningarna i verkligheten så inser man att det är ett stort hantverk som tagit lång tid. De flesta sömmar är sydda för hand.
marianne11

Marianne har även lånat ut flera privata bilder och föremål. marianne10

Här är en fin bild på Marianne och Victoria tillsammans. marianne9

På flygeln i den stora salen kan man ta del av minnen från Mariannes liv med Sigvard.

marianne3

Jag pratade en stund med Marianne efteråt och hon var mycket glad och nöjd med utställningen. Hennes barnbarn Nicholas Tchang Cervin har doktorerat vid KTH och Marianne är mycket stolt över honom.

Jag gjorde en stor intervju med Marianne för några år sedan och hon kom ihåg hur kallt det var utomhus när vi tog bilder till reportaget. Hon klagade inte en sekund under plåtningen och kastade till och med en snöboll när fotografen bad henne. Men minnet av kylan fanns kvar sa hon och skrattade gott.

marianne8

Jag pratade om utställningen och Marianne i tysk tv under kvällen.

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB