Startsida / Inlägg

Varför hovniger prinsessorna?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-03-29 kl. 11.12.25

Jag fick en fråga igår. En journalist ringde upp och undrade varför kronprinsessan Mary gjorde en så djup och vördnadsfull hovningning när de tog emot Belgiens kungapar vid statsbesöket i Danmark nyligen.

Nuförtiden så ser man det inte så ofta, till vardags hovnigs det  till exempel inte alls i det svenska kungahuset (även om det förekommer vissa undantag, se nedan). Men vid officiella tillfällen, speciellt kungahus emellan, händer det. Här ovan ses Victoria niga för den japanska kejsarinnan i Tokyo 2001.

Det handlar om kunglig rang och delvis om ålder. Prinsessor niger för drottningar därför att de har högre rang. Därför neg Mary som är kronprinsessa för Belgiens kung som ju är regerande monark och för drottning Mathilde som ju också står högre än Mary i rang.

Om Mary hade varit drottning så hade hon inte nigit för Mathilde, då bär de samma titel.

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 11.23.10

Två drottningar hälsar på varandra med kindpussar vid statsbesöket i Danmark 2007. Margrethe och Silvia niger inte för varandra.

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 11.14.29

Förr neg alla djupt för kungen. Här är en bild från 1999 när hovdansaren Madeleine Onne niger djupt när hon tar emot en medalj från kungen. Men det hade hon egentligen inte behövt göra, kungen tog bort traditionen att hovniga när han blev kung, han ville ha ett mer modernt hov. Men en del gör det i alla fall för att visa sin aktning. Annars duger en trevlig hälsning och ett handslag.

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 10.59.21

I Storbritannien, precis som i Spanien, hovnigs det flitigt och det finns en rad med regler kring vem som niger för vem. Så här såg det ut 2007 när drottning Elizabeth besökte USA. Kan helt klart vara den djupaste nigning jag sett. Och nej, jag är inte något fan av hovningningar. Det känns oerhört förlegat.

Skärmavbild 2017-03-29 kl. 11.09.58

Skådespelerskan Joan Collins niger för drottning Elizabeth 2012.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB