Startsida / Inlägg

Kungens tal efter attentatet i Stockholm

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-04-08 kl. 19.02.22

Knappt en timme efter att kungen kommit hem från Brasilien höll han ett tal på borggården vid Kungliga slottet. Han berättade att det kändes naturligt för honom att avbryta besöket i Brasilen och genast åka hem efter att de blivit informerade om vad som hänt.

Kungaparet, Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia hade precis innan fått information om händelsen av rikspolischefen och chefen för Säkerhetspolisen.

– Först och främst vill jag framföra att mina och kungafamiljens tankar går till offren för dessa avskyvärda dåd. Medmänniskor som skadats och bragts om livet. Vi tänker också på deras familjer och vänner. Vi känner med dem i deras sorg och oro.

Det är lätt att känna rädsla och hopplöshet i en sådan här situation, men kungen talade om hopp och gemenskap och att vår gemensamma kraft som kan ge tröst.

– Det är samtidigt hoppfullt att se den omtanke som människor visade varandra. Det visar på den här kraften i vårt samhälle – alla vi som vill hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt.

Talet i sin helhet:

Kära svenskar, alla i Sverige

Igår när jag på plats i Brasilien nåddes av beskedet om den fruktanvärda händelsen i Stockholm var det naturligt för mig att direkt återvända hem till Sverige.

Jag har just avslutat mötet med rikspolischefen och chefen för Säkerhetspolisen. De har informerat mig och Kungafamiljen om polisens arbete efter gårdagens attentat.

Först och främst vill jag framföra att mina och Kungafamiljens tankar går till offren för detta avskyvärda dåd. Medmänniskor som skadats och bragts om livet.

Vi tänker också på deras familjer och vänner. Vi känner med dem i deras sorg och oro.

Vi är alla omskakade av det som hänt. Det är samtidigt hoppfullt att se den omtanke som människor visar varandra. Det visar på kraften i vårt samhälle.

Alla vi som vill hjälpa är många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt.

Polis, sjukvård och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt arbete för att minimera skadeverkningarna. Nu är det viktigt att de får arbeta vidare i lugn och ro.

Vi har upplevt flera våldsdåd tidigare. Vi har klarat det då, och det ska vi göra nu.

Sverige är, har länge varit, och ska fortsatt vara ett tryggt och fredligt land.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB