Startsida / Inlägg

Alice Trolle-Wachtmeister är död

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-06-27 kl. 13.11.36

I går fick vi ett mycket sorgligt besked. Grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister är död. Alice var en av drottning Silvias första vänner i Sverige, de träffades 1972 hos gemensamma vänner i Tyskland. Då var Silvia helt ny som kungens flickvän och Alice har beskrivit det som kärlek vid fösta ögonkastet.

– Även med helt nya bekantskaper kan man känna att det säger klick och just så var det med drottningen. Vi blev väldigt goda vänner från första början.

Det berättade Alice för mig när vi talades vid i telefon inför drottning Silvias 70-årsdag. Hon hade bara gott att säga om Silvia och menade att hon inte haft en tråkig stund med drottningen under alla år. Alice formulerade det som att hon aldrig en endaste gång tänkt ”Usch vad tråkigt” eller ”åh vad dum hon är”.

Skärmavbild 2017-06-27 kl. 13.11.50

Alice blev anställd vid hovet på tidigt 70-tal, först som statsfru och sedan som överhovmästarinna. Det var hon som hjälpte drottningen att bygga upp en egen hovstat. Det hade inte funnits någon första dam i Sverige på många år och Silvia kunde inte ensam organisera en sådan plattform för sitt arbete. Det var nog tufft många gånger eftersom en majoritet av hovet bestod av äldre män på den tiden. Män som kanske inte alltid var så förändringsbenägna. Men Alice hade skinn på näsan och som gammal Rikslottachef var hon van vid att handskas med folk. Det hände att hon och drottningen hade tuffa diskussioner. Jag minns att Alice skrattade gott i telefonen när hon pratade om det, hon tyckte att det var härligt att det var högt i tak på drottningens kontor.

 

Skärmavbild 2017-06-27 kl. 13.14.28

Jag vet att kungafamiljen satte stort värde på Alice lojalitet, kunskap och stöd. Kungen gjorde ett uttalande som du kan läsa här.

Alice avled den 26 juni i år, 91 år gammal. I samband med det gjorde Victoria ett uttalande:

”Så länge jag kan minnas har Alice varit ett stöd för min familj och för mig personligen. Alice var en sällsynt klok och varm person som jag är glad att jag fick lära känna. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.”
Alice var gift med Hans-Gabriel ”HG” Trolle-Wachtmeister och bodde på Trolle-Ljungby slott i Skåne. De hade inga barn.
Mina tankar går till Alice nära och kära.
  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB