Startsida / Inlägg

Några tankar om prins Carl Philips pressmöte

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-08-31 kl. 21.18.04

Det var en glad och avslappnad prins som mötte medierna efter förlossningen. Det lyste om Carl Philip (såklart) och han berättade att allt hade gått bra, det gick lite fortare den här gången än när Alexander kom till världen. Han hade skickat en hälsning och en bild på den lille prinsen till den närmaste familjen.

Skärmavbild 2017-08-31 kl. 21.17.42

I vanlig ordning fick han måtta upp storleken på bebisen och fick lite hjälp av läkaren och barnmorskan som var med att få till rätt storlek. Det var samma team som hade förlöst Sofia när hon födde Alexander.

Det var ett ganska kort möte med pressen, men det får man ha förståelse för, Carl Philip sa att han längtade tillbaka till sin lilla familj.

Det var ett par frågor som han inte ville svara på. Den ena var när han och Sofia skulle åka hem med barnet. Det kanske de inte visste själva ännu, endast tre timmar hade passerat sedan lillprinsen kom. Och den andra frågan handlade om förlossningskrisen. Det har väl inte undgått någon att det råder stor platsbrist på förlossningarna runt om i landet och att flera förlossningsavdelningar har lagt ner. Carl Philip sa att han följt det som skrivits i ämnet, men att han inte kommenterar det vidare.

Jag har full förståelse för att frågan ställs. Det kan sticka i ögonen på folk att prinsparet är garanterade ett rum som står och väntar på dem när många andra kvinnor hänvisas runt till andra sjukhus, ibland andra städer. Men jag tror inte ens att journalisten som ställde frågan på allvar trodde att Carl Philip skulle svara. Som kunglig bör han avstå från att uttala sig politiskt och vad han än hade sagt i den här frågan – så hade det blivit politik av det. Läkaren svarade i hans ställe att det under de två sista veckorna varit lugnt på avdelningen och att den värsta situationen hade varit i somras.

Hur som helst. Det var ett kort men fint möte. Jag följde det från tv-studion på Aftonbladet och kommenterade det efteråt. Ta en titt här nedan.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB