Startsida / Inlägg

Vad betyder riksmarskalkens tolkning av successionsordningen?

av Jenny Alexandersson

Skärmavbild 2018-03-15 kl. 21.13.44

I går var det dags för Kungligt med Jenny Alexandersson igen och veckans avsnitt handlade till stor del om prinsessan Adrienne.

Ett stort frågetecken som vi försökte reda ut var en kommentar från Riksmarskalken Svante Lindqvist. Han sa vid pressmötet efter konseljen att den tolkning av successionsordningen som han gav när prinsessan Leonore föddes står fast. Men den är approximativ, det vill säga ungefärlig. Jag hajade till när jag stod i tv-studion och hörde det.

Jag har haft intrycket av att riksmarskalken varit väldigt säker och noga med sin tolkning – de barn som ingår i tronföljden ska han sin uppväxt och skolgång i Sverige från 6 års ålder,   ta en svensk studentexamen och tala perfekt svenska för att kunna kvarstå som tronföljare. Det var detta som gällde.

Skärmavbild 2018-03-16 kl. 16.46.30

I dag la Madelein upp en ny bild på Adrienne på Instagram.

Men faktum är att successionsordningen inte är särskilt tydlig vad gäller tronföljarbarn boendes utomlands. Det har ju inte varit något större problem förrän nu i modern tid. Så jag förstår att hovet måste tolka den så gott det går.

I successionsordningen står följande:

4 § Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).

Nu vid Adriennes födelse får jag intrycket att riksmarskalken har lättat på sin tolkning när han säger att den är approximativ. Det lämnar en möjlighet för Madeleine att bo kvar utomlands.Vad tycker ni? Kolla in klippet här nedan!