Startsida / Inlägg

Prinsessan Sofias överraskning, Madeleines flytt och planen kring Estelles skolstart

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2018-08-23 kl. 15.04.29

I morse var det säsongspremiär för Kungligt med Jenny Alexandersson och det var ett avsnitt helt och hållet ägnat åt den svenska kungafamiljen. Som vanligt hade jag bästa Sara Ericsson från Kungliga magasinet som sällskap i studion och även Cecilia Benedelle som programledare.

Skärmavbild 2018-08-21 kl. 16.41.50

Vi pratade om Estelles förskoleklass och det faktum att hon känner en hel del av kompisarna redan, bland annat är hon klasskompis med sin kusin Edmund och några av de andra barnens föräldrar är nära vänner till Daniel och Victoria. Det är säkerligen ett medvetet val, det är ju en stor trygghet för Estelle att få gå i samma klass som någon hon känner.

Skärmavbild 2018-08-23 kl. 15.20.53

Vi pratade även om Chris och Madeleines flytt till Florida och vad som egentligen gäller om prinsessan skulle bo kvar utomlands en längre tid. Enligt riksmarskalkens tolkning av successionsordningen så ska Madeleines tre barn gå i skola och växa upp i Sverige från sex års ålder för att kunna stå kvar i tronföljden. Madeleine har alltså två år på sig att bo utomlands och njuta av att vara lite mer anonym.

Brittiska tidningar skriver i dag att hennes barn kommer att tvingas byta efternamn om hon inte flyttar hem, men sanningen är att det inträffar bara om de blir av med sina kungliga titlar. Då kan de inte längre hans/hennes kungliga höghet och behöver ett efternamn – och det blir såklart Bernadotte eller O’Neill. 

Skärmavbild 2018-08-23 kl. 15.22.55

Vi tog även upp prinsessan Sofias spännande uppdrag häromveckan. Hon skulle delta i ett panelsamtal om näthat tillsammans med en handfull experter på festivalen Let’s Make Love Great Again på Gärdet i Stockholm. Det var inget konstigt med det, det händer att kungligheter deltar i paneler, i och för sig sker det ofta bakom stängda dörrar, men det händer då och då.

När Sofia gick upp på scenen tillsammans med de andra i panelen förvånade hon publiken genom att ta över talarstolen. Det visade sig att hon skulle moderera hela samtalet. Jag tänkte först att hon var ute på djupt vatten, om samtalet skulle bli politisk skulle hon kanske haft svårt att hantera det. Men Sofia styrde diskussionerna med varm och bestämd hand, det var som om hon inte hade gjort annat och det blev ett väldigt bra och intressant samtal.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB