Startsida / Inlägg

Vad ingår i Estelles ”drottningskola”?

av Jenny Alexandersson

Skärmavbild 2019-01-09 kl. 15.41.02I går fick Estelle följa med mamma till Skattkammaren för att se och lära sig mer om riksregalierna. Det är monarkins främsta symboler och såklart något som Estelle måste känna till. Kronprinsessan lyssnade lika intensivt som Estelle när museilärare Per Sjödahl från Ståthållarämbetet berättade om Karl X Gustavs arvfurstekrona som ibland kallas för tronföljarkronan.

Hovet berättar att alla i kungafamiljen har en tilldelad krona. Kronan här ovan är Victorias. Estelles krona är prins Oskars II furstekrona från 1844.

Skärmavbild 2019-01-09 kl. 15.41.08

Att lära sig om monarkin, dess historia och allt som ingår däri är en viktig del i Estelles utbildning som framtida drottning. Men vad ingår egentligen i det som medierna kallar för ”drottningskola”?

Kungen fick ett skräddarsytt utbildningsprogram som bland annat innefattade kurser i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet. Han läste även nationalekonomi vid Stockholms universitet och sedan följde en mängd studiebesök vid bland annat myndigheter, ambassader, företag, domstolsväsendet och organisationer som till exempel Sida och även FN.

 

Det här programmet skapades för att förbereda kungen i hans framtida roll som regent. Hans mamma Sibylla, rådgivare och hovanställda var involverade i utformningen.

Skärmavbild 2019-01-09 kl. 16.06.26

Victoria har på samma sätt fått en skräddarsydd akademisk utbildning som har förberett henne i hennes jobb. Hon har bland annat läst franska, statskunskap, konfliktlösning och gick sedan UD:s diplomatprogram. Hon har en filosofie kandidatexamen med freds- och konfliktkunskap som huvudämne. Precis som sin pappa har hon praktiserat och gjort otaliga studiebesök både hemma och utomlands.

Skärmavbild 2018-08-21 kl. 16.39.50

Jag är övertygad om att Estelle kommer att få en liknande skräddarsydd utbildning. Det är få tronföljare förunnat att kunna gå en hel akademisk utbildning inom en viss inriktning. Jag tror med andra ord inte att vi kommer att få se Estelle på psykologprogrammet eller läsa till lärare eller mikrobiolog. En regent måste kunna lite om mycket och ha fokus på att vara en så bra representant för Sverige som möjligt.

Skärmavbild 2018-08-21 kl. 16.43.06

Men det står helt klart att ”drottningskolan” började tidigt för Estelle. Hon har i flera år fått följa med sina föräldrar när de jobbar. Precis som kungaparet anser Victoria och Daniel att vara med på plats och observera är ett bra sätt att lära sig jobbet.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB