Startsida / Inlägg

Drottning Silvias bror hjälpte familjen vid dramatisk flykt

av Jenny Alexandersson

SVT har i en intervju med drottning Silvias bror, Ralf Sommerlath, kunnat berätta en dramatisk och oerhört fascinerande historia. En historia som varit okänd för alla förutom för en snäv krets inom familjen.

Det handlar om familjen Sommerlaths flykt från Tyskland till Brasilien efter andra världskrigets slut. Ralf som är äldst av syskonen Sommerlath evakuerades till Danmark under kriget, han var bara 15 år när kriget tog slut och han bestämde sig för att ta sig tillbaka till sin familj i Tyskland. Det var en dramatisk resa, men han nådde till slut ett uppsamlingsläger nära Köln där nära 700 sydamerikaner i exil väntade på att få lämna Tyskland.

Ralf Sommerlath med sin fru Charlotte.

Men Ralf ville såklart återse sin familj och han tog sig till Heidelberg till fots, en resa på nästan 30 mil. Ibland fick han skjuts av amerikanska soldater. Han hade inte varit hemma på över fem år, men kände igen sitt barndomshem i Heidelberg tack vare den brasilianska flaggan utanför porten. Det var garanterat ett känslosamt möte – och faktiskt första gången Ralf såg sin treåriga lillasyster Silvia.

Hela familjen tog sig till uppsamlingslägret, men britterna ville inte släppa iväg dem. De misstänkte att det fanns nazister bland flyktingarna. Efter flera månader bestämde sig Ralf och några andra unga män sig för att ta sig till fots till Brasiliens ambassad i Berlin för att berätta om flyktingarna som satt fast i Köln. Det var också en dramatisk färd för Ralf blev tillfångatagen av sovjetiska soldater som misshandlade honom och skenavrättade honom. De mördade två av hans vänner.

Det är svår att ta in hur allt det här påverkade en femtonårig pojke, det går knappt att föreställa sig. Men Ralf tog sig fram till ambassaden och tack vare hans insats kunde familjen Sommerlath sedan ta sig med båt över till Brasilien.

Familjen Sommerlath samlad i Brasilien.

Ralf Sommerlath pratade inte om sina upplevelser och sin insats med barn och barnbarn tills han fyllde 80 år och drottningen tog upp det i ett tal till sin storebror. Hon berättar för SVT att alla grät när de fick veta vad han gjort. Nu har han skrivit ner händelserna i ett skrift som barn och barnbarn har fått inför hans 90-årsdag.

Det är svårt att återge all dramatik och alla detaljer som Ralf Sommerlath berättat. Men läs gärna mer på SVT och Aftonbladet och här!

 

  • Tjänstgörande redaktör: Jenny Åsell, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB