Startsida / Inlägg

Prinsessan Märtha Louise och shamanen Durek

av Jenny Alexandersson

En stor del av dagens Kungligt med Jenny Alexandersson ägnade jag, Sara Ericsson och Maria Bjaring åt att prata om prinsessan Märtha Louise och hennes nya kärlek shamanen Durek.

Först och främst är det jättehärligt att Märtha Louise har hittat kärleken. De här två människorna verkar vara superkära i varandra och Märtha är värd all lycka.

Shaman Durek skriver på sin hemsida att han är den sjätte generationen i sin släkt som håller på med shamanism. Han började sina spirituella studier när han var elva år och skriver att han “är en bro mellan den spirituella och fysiska världen och vill sprida framgång, lycka och healing i andra människors liv”.  Han kallas för Hollywoods hetaste mentor och jobbar med bland andra Gwynet Paltrow och Selma Blair.

I Skavlan berättade Märtha att de träffades första gången genom en gemensam vän och att Durek utförde healing på henne. Hennes känsla när de sågs första gången var att de redan kände varandra. 

Men de är inte bara ett par, de är även affärspartners för nu ska de ut på turné tillsammans i Danmark och Norge. Och kritiken kom som ett brev på posten. 

Den 20 maj ska de hålla ett möte i St. Petri-kyrkan i Stavanger. Kritikerna anser att kyrkorummet inte ska släppa in shamanism. Men kyrkan har försvarat sig med att den inte kommer att praktiserats på något sätt. Mötet ska mer vara ett samtal mellan shamanen och Märtha Louise.

Kritikerna anser att en prinsessa av Norge inte ska göra reklam för shamanism och använder ord som pr-kupp. Särskilt efter att man sett reklamen för turnén där ordet prinsessa och Märthas bild är mycket tydlig. De har ju döpt hela eventet till “Prinsessan och Shamanen”.

Alla är fria att tro på vad de vill och göra vad de vill så länge ingen annan skadas. Det kan vi ju vara helt överens om. Men det är kontroversiellt och ovanligt att en prinsessa blir så starkt förknippad och sammanlänkad med shamanism. Och pengar tjänar de såklart, efter att paret gick ut med sin relation så har biljettförsäljningen ökat.

Det är viktigt att klargöra Märthas kungliga status och anledningen till att hon kan göra reklam för Durek och åka på turné. Prinsessan avsade sig sin titel kunglig höghet av en viktig anledning – för att kunna tjäna sina pengar själv och vara mer självständig.

Jag la märke till att bilderna som användes vid offentliggörandet av deras relation vid ett tillfälle hade taggats med designers och butiker där parets kläder kom i från. Det är sådant som influencers håller på med på sociala medier, taggarna genererar reklampengar. Jag har aldrig sett det här fenomenet på en kunglighets sociala kanaler tidigare. Förutom Märthas kungliga status – som är värd mycket– så har hon över 100 000 följare som många företag såklart gärna vill nå. 

Jag ställde frågan kring det här med marknadsföringen till Märtha Louises assistent och fick svaret att “eftersom hon inte mottar något apanage så tjänar hon alltså sina pengar själv och står också fri att marknadsföra eventuella samarbetspartners”.

Märtha Louise väntade sig kritik och var förberedd. Hon skriver bland annat så här på instagram: “Till er som känner behov av att kritisera: Hold your horses. Det är inte upp till er att välja någon för mig eller att döma mig. Jag väljer inte man för att göra er nöjda eller efter de normer och ramar ni har tänkt att jag ska hålla mig inom”.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB