Startsida / Inlägg

Så hedrades prinsessan Märtha i Stockholm

av Jenny Alexandersson

Det här är prinsessan Märtha på sin konfirmationsdag. Hon föddes 1901 och är dotter till prins Carl av Sverige och hans fru Ingeborg av Danmark. Märtha var alltså kusin till kung Gustaf VI Adolf. 

När hon gifte sig med sin kusin kronprins Olav (som senare blev kung Olav V av Norge) så blev hon kronprinsessa av Norge. De gifte sig den 21 mars 1929 i Oslo och de fick barnen Ragnhild, Astrid och Harald (som sedan blev Harald V av Norge).

Okej nu hoppas jag att ni hänger med på vem hon är. Märtha är relativt okänd här hemma i Sverige. När andra världskriget kom flydde hon och barnen till USA, Roosevelt skickade skeppet American Legion till Norge för att hämta henne, och resan över Atlanten tog sex dagar. Under tiden befann sig Olav i Storbritannien. När familjen återvände till Norge hyllades de av folket. Märtha välkomnades varmt för sitt stora engagemang för befrielsen. Märtha avled i sviterna av leukemi 1954 på Rikshospitalet i Oslo.

Här kan man se en intressant film om kronprinsessan Märtha och hennes tid i USA.

När Märtha var liten tillbringade hon somrarna på Villa Parkudden på Djurgården. Där kunde hon leka i trädgården och springa runt i de vackra omgivningarna tillsammans med syskonen Margaretha, Carl och Astrid. Nämnda hus var en gång tänkt för prinsessan Madeleine och Chris O’Neill fram tills att de bestämde sig för att bo utomlands.

Både Märtha och hennes mamma prinsessan Ingeborg har varsin väg på Djurgården uppkallad efter sig.

– Prinsessorna har spelat en viktig roll för att sammanbinda Sverige, Norge och Danmark. Ingeborg var dansk och svensk prinsessa och Märtha var således svensk prinsessa och norsk kronprinsessa, säger Mats Wallenius vid Svensk-norska samarbetsfonden.

Och den 17 maj invigdes en minnesskylt vid Villa Parkudden där de två prinsessornas vägar förenas.

 

Vid ceremonien samlades inbjudna gäster samt företrädare för de danska och norska ambassaderna.

Mats Wallenius höll ett tal där han bland annat påpekade att prinsessan Märtha fått för lite uppmärksamhet i Sverige. Men att det var en väl vald dag att inviga minnesskylten.

”Att inviga minnesskylten just den 17 maj på Norges nationaldag är givetvis passande. För just idag 1929 – för exakt 90 år sedan – stod det för första gången en kronprinsessa på Slottsbalkongen i Oslo och vinkade till ”barnetågen”. En kronprinsessa som också var svensk prinsessa. Och idag – just nu – står Märthas son, Kung Harald, på samma Slottsbalkong i Oslo och gör samma sak”.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB