Startsida / Inlägg

Vad har hänt med prinsessan Haya?

av Jenny Alexandersson

Prinsessan Haya är ett känt namn i världen. Inte bara som kunglighet och fru till premiärministern Sheikh Mohammed av Dubai, utan även när det gäller ridsport. Som ordförande i internationella ridsportsförbundet FEI var hon en av ridsportens mäktigaste kvinnor. Hon har även varit engagerad i IOK. Jag bevakar inte Förenade Arabemiratens kungligheter särskilt mycket, men prinsessan Haya har jag haft någorlunda koll på eftersom hon varit så synlig i sådana internationella sammanhang.

Men i veckan hände något.

Utländska medier rapporterade att prinsessan lämnat Dubai och sökt politisk asyl i Tyskland. Hon har sina två barn med sig och vägrar återvända till sin make.

Haya är dotter till Jordaniens nu avlidne kung Hussein bin Talal al-Hashemi. Hon har tillbringat stora delar av sin uppväxt i Storbritannien, pluggade på universitetet i Oxford och har tävlat på elitnivå i hästhoppning. Hon var bland annat med i OS i Sydney 2000. Hon drömde tidigare om att bli journalist, men fokuserade istället på välgörenhet och hästsport.

2004 gifte hon sig med miljardären Sheikh Mohammed bin Rashid Maktoum. Han har haft minst sex fruar genom åren och har 23 barn. Haya var den yngre i raden och gick ofta under benämningen ”the junior wife”.

Att prinsessan har flytt Dubai och sökt politisk asyl är extremt oroväckande. Varken Förenade Arabemiraten eller Tyskland har gett några kommentarer kring ärendet. Det har inte framkommit några uppgifter om varför prinsessan vill lämna sin make och Dubai som var hennes hem i många år. Men att söka politisk asyl i ett annat land tillsammans med sina barn är en stor sak och det pekar såklart på att något mycket allvarligt har hänt.

Uppgifter gör gällande att prinsessan har drygt 300 miljoner kronor med sig för att starta ett nytt liv och har dessutom ansökt om skilsmässa. Jag hoppas att hon lyckas med sin plan.

Prinsessan Haya står den brittiska kungafamiljen nära och äger ett hus nära Kensington Palace.

Haya är inte den enda kvinnan i kungafamiljen som har försökt fly shejken. Förra året skakades Dubai av nyheten att Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum dotter Latifa försökt söka asyl i Europa. Det slutade olyckligt med att Latifa fördes hem igen och enligt uppgifter ska hon hållits fånge sedan dess. Det var hennes andra flyktförsök. När hon var 16 år stoppades hon vid gränsen, fördes hem igen där hon uppger att hon blev slagen och fängslad i tre år.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB