Startsida / Inlägg

Israelisk storm mot Aftonbladet

av Jan Helin

Journalisten Donald Boström publicerade i måndags den 17 augusti, en artikel om illegal organhandel.

Frågan har gjorts aktuell i en förundersökning i New Jersey, USA, denna sommar där det förekommer uppgifter om illegal organhandel i Israel. Tidigare har liknande uppgifter publicerats från länder som Kina, Indien, Pakistan och Filippinerna. Reaktionerna är dock radikalt annorlunda.

Uppgifterna i sig är inte nya varken för Israel eller någon annan. I mars 2008 antogs en ny lag om organdonationer i Knesset. I samband med den debatten diskuterades problem med illegal organhandel.

Det nya i Donald Boströms artikel är uppgifter från 1992. Donald Boström har gjort otaliga reportageresor i Mellanöstern och bland annat gett ut boken Inshallah. Uppgifterna i den nu ifrågasatta artikeln kommer från en sådan reportageresa.

Israelisk militär hade skjutit ihjäl en efterlyst 19-årig pojke i byn Immatin på Västbanken. Den döda kroppen forslades snabbt bort av militären efter dödsskjutningen. Den kväll då kroppen fördes tillbaka till byn var Donald Boström närvarande. Han såg när en militärkolonn körde in i Immatin och dumpade den döde pojken. Men framförallt såg han hur liket var uppsprättat från magen och upp till hakan och grovt igensytt, likt ett obduktionsärr. Donald tog bilder på liket. Vi publicerade en mindre bild som dokumentation.

Den palestinska familjen är övertygad om att pojken plundrats på organ. En övertygelse de delar med fler familjer från det året. Donald Boström har intervjuat ett 20-tal familjer med liknande öde.

I artikeln återger han också en israelisk militär som avfärdar uppgifterna och säger att allt är palestinsk propaganda.

Aftonbladet tar inte ställning till sanningshalten i sakuppgifterna. Artikeln är en opinionsartikel som återger den palestinska familjens vittnesmål och Donald Boströms ostridiga foto av en pojkes döda kropp som blivit uppsprättad. Den ställer i grunden frågan:

Varför obducerades pojken när dödsorsaken är uppenbar?

Ett svar på den frågan från Israeliska myndigheter vore önskvärt och är själva orsaken till att det fanns en relevans i att publicera artikeln.

Men svar på frågor är inte vad som kommit under de dygn som gått sedan artikeln publicerades.

Istället kreverar nu en extremt obehaglig och hätsk kampanj mot Aftonbladets kultursidor där vi anklagas för antisemitism.

Inom loppet av 20 timmar har jag fått i storleksordningen 200 mail från olika delar av världen där jag anklagas för att ha publicerat en historisk och djupt antisemitisk bild om judar och blodtörst.

Det är en makaber och skamlös anklagelse. Ett försök att ta spjärn i en fruktansvärd historia i ett tonläge som förefaller avsett att skrämma nutidens sakfråga av bordet:

Varför öppnades den ihjälskjutna pojkens kropp? Om det var en obduktion – varför var den nödvändig när dödsorsaken var uppenbar?

Varför kan inte israeliska myndigheter ge den palestinska familjen vars son man skjutit ihjäl ett sakligt och lugnande svar på deras anklagelse om organstöld?

Kring de frågorna råder tystnad. Istället sprider sig en hatisk kampanj mot frågeställaren. Kampanjen är driven så långt att den normalt ansedda och vederhäftiga tidningen Jerusalem Post i dag toppar sina nyheter med att Aftonbladet publicerat en antisemitisk artikel. När reportern intervjuar kulturchefen Åsa Linderborg medger han att han inte läst Donald Boströms artikel, bara bristfälligt översatta delar av den.

En CNN reporter ringer mig och vill ha en kommentar. Inte heller hon har läst artikeln. Bara tagit del av vad den påstås säga. CNN har dock ännu inte publicerat något.

Bland hatmailen som nu trillar in från olika delar av världen har i stort sett ingen tagit del av artikeln.

Vad Donald Boström faktiskt skrivit är uppenbart mindre intressant. Något annat driver denna kampanj. Det är djupt sorgligt.

Jag upprepar frågan som drev Aftonbladets publicering:

Varför var den ihjälskjutne palestinske pojken uppskuren och ihopsydd?

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Frida Westergård, Vilma Stockvall
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB