Startsida / Inlägg

Vad du borde läst i DN i dag

av Jan Helin

Dagens Nyheter skrev i går en signerad ledare som gjorde ett antal halsbrytande påståenden om hur jag argumenterat i en debatt hos Timbro. Jag ville svara och skrev en replik ungefär hälften så långt som ursprungsartikeln. Jag ansåg att det borde publiceras i DN i dag när DN:s läsare möjligen minns texten.

Svaret från DN var att jag måste ta bort en tredjdedel av svaret, då kunde det komma ifråga på måndag. På måndagar läser mycket få människor DN:s ledare. En tredjedel av mitt svar är cirka fyra centimeters text i en spalt.

Jag köper inte det. Därför återger jag själv i dag DN:s artikel i sin helhet och mitt svar i sin helhet här på bloggen. Du kan tycka att jag har rätt, eller att DN:s Rikard Westerberg har rätt. Men jag ger dig möjligheten att få helheten och välja själv. Vad DN gör när de kvicknat till på måndag lämnar jag därhän tills vidare.

PS. (Mitt svar bortser från uppenbart nonsens i DN-artikeln, som att ta Timbro-chefen Roland Poirier-Martinsson som källa för att konstatera att organtransplantation är medicinskt omöjligt från någon som skjutits. I så fall en omöjlighet som många bortser från då de sprider uppgifter om att organ tas från kinesiska fångar som avrättats medelst skjutvapen.)

Här hittar du artikeln i Dagens Nyheter av Rikard Westerberg i går.

Detta är min replik: 

Rikard Westerberg skriver att enligt Aftonbladets ”logik” kunde vi lika gärna påstått att det var judar som låg bakom terrorattentatet den 11 september 2001. Ett sådant påstående menar han har samma substans som de frågor Donald Boström ställde i Aftonbladetartikeln. Antingen är Rikard Westerberg totalt inkompetent i konsten att rapportera en debatt, eller så vill han avsiktlig vilseleda DN:s läsare om vad jag sa. Läs nu långsamt Rikard Westerberg:

Ett 50-tal palestinska familjer fick tillbaka sina ihjälskjutna söner med uppsprättade och ihopsydda kroppar. Det faktumet ger en mycket konkret och legitim grund för att kräva svar på vad som hänt från de israeliska myndigheter som ostridigt bär ansvar för pojkarnas död och hanteringen av deras lik. Men enligt den skolas logik som Rikard Westerberg är elev i är dessa människors anklagelser och oro inte något värd. Efter att deras söner skjutits ihjäl bör vi också tiga ihjäl deras frågor eftersom vi annars riskerar att sprida antisemitism.

Det är inte logik, Rikard Westerberg. Det är omvänd bevisföring med en avsikt. Fundera också lite på varför ditt egna inlägg aldrig kunnat publiceras på DN:s nyhetssidor. 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB