Startsida / Inlägg

Gynnar upploppen i förorterna Sverigedemokraterna?

av Jan Helin

Mest storm i min maillåda denna vecka orsakade vår rapportering av upploppen i förorter i Malmö, Göteborg och Uppsala.

Jag skrev så här i en starttext till serien:

De bränner och förstör och säger att de hatar polisen. I Göteborg, Malmö och Uppsala. De sätter skräck i hela bostadsområden där de minst privilegierade i Sverige bor. Varför?  Vi kan ha två inställningar till den frågan. Antíngen säga att den är ointressant – de ska hålla käft och sluta. Eller så säger vi att frågan måste besvaras för att få ett slut. Jag är övertygad om det senare. Därför har våra reportrar Jill Sjölund och Claes Pettersson följt upploppsmakarna. De berättar i dag sin provocerande version som ett led i att söka svar på frågan om varför. Och jag lovar – det finns en viktigare diskussion här än att säga att media bara ger dem uppmärksamhet.

Vi lät naturligtvis också de poliser och brandmän som dagligen utsätts för attentaten komma till tals och beskriva sin verklighet också. Greppet väckte reaktioner och frågor. Jag svarar på några av dem här:

Hur ser ni på alla kommentarer som strömmat in och överväldigade av dem är ju kritisk till ungdomarnas sätt och det är ju trots allt en majoritet som har invandrarbakgrund av de som håller på och bränner och kastar sten och många är kritiska till det faktum också, att först få hjälp att stanna här och sen bete sig med kriminella gärningar. Man kan ju inte bara skylla på samhället. Hoppas ni också gör ett reportage om de som tokledsnat på detta med bränder och stenkastning och skylla på samhället och polisen.

Med vänlig hälsning, Mikael Brodin, Uppsala

Svar: Ja, vi gjorde reportage om de som tokledsnat också. Jag håller med dig om att man inte bara kan skylla på samhället, men reportagen var ett försök att söka båda sidors förklaringar.

Hur kan man sätta en frontsidan som på dagens Aftonblad? Vad vill ni uppnå? Fler mandat till SD i nästa val? Raskrig? 

Anonym

Svar: Det är en intressant fråga om vi tror att den här typen av närgången rapportering driver fler till att rösta på främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Jag tror inte det. Jag tror de som bryr sig i frågan ganska tydligt ser att Sverigedemokraterna har ett mycket tveksamt svar på de problem som orsakar upplopp i förorterna. Men jag kan som publicist inte fundera över de konsekvenserna. Här finns en angelägen historia att berätta. Vi berättar den och startar debatten. Min tro är att diskussion med öppna ögon sätter rätt frågor i huvudet på de som har makten.

Slutligen ett längre inlägg från en läsare som kallar sig AWA i Malmö. Provocerande, läsvärt och tänkvärt:

Vad var syftet med artikeln om ”fattiga invandrarungdomar” som vill HÄMNAS, KRIGA och MÖRDA POLISER? Ville ni skapa förståelse för vandalerna? Ville ni upplysa den främlingsfientliga massan? Tog ni på er en folkbildarroll? Varför sätter ni på redaktionen er inte  ner och  analyserar integrationsproblemen på ett mera förutsättningslöst vis. Varför skaffar ni er inte kunskaper i idéhistoria? Nutidshistoria? Varför förmedlar ni inte de grundläggande värdena i den svenska demokratin? Varför upplyser ni inte om att det svenska välfärdssamhället inte växte upp som en svamp ur jorden? Det byggde ju på gemensamt arbete och en känsla av att VI ALLA är samhället. Det var fattiga människor som gick samman och byggde samhället. De var också frustrerade och de hade det i många fall mycket sämre än vad ungdomarna i förorten har det.

En annan tid, javisst, men metoderna är fortfarande användbara. Man kan inte bygga eller förändra ett samhälle genom att vandalisera. Man  skapar inga förbättningar genom att tycka synd om sig själv. Det är många som har det knapert. Livet är inte alltid lätt för människor.  Dessa   ungdomar har inte monopol på ”hopplösheten”. Det är ju trots allt så att det finns möjligheter i Sverige. Gratis utbildning, studielån mm. Men man måste anstränga sig och det är där skon klämmer. De här ungdomarna vill glida fram i en gräddfil.  Jag vet eftersom, jag arbetat med sådana grupper. Jag vet också att de förstör för andra skötsamma ungdomar från samma områden. Därför blir jag arg när Aftonbladet gullar med vandalerna!
 
Ni på Aftonbladet borde förstå att del  av  förortskillarna  orienterar efter helt andra kartor än 
majoritetssamhället.  Deras verklighetsbilder har många gånger sina rötter i klankulturerer eller så bygger de på traditioner i religiösa och kulturella grupper och familjer. 
Men Sverige är en demokrati och här gäller svenska lagar för ALLA.  På den punkten borde det inte råda någon tvekan. Så istället för att skriva sensationsartiklar så borde ni på Aftonbladet axla rollen som folkbildare och sprida kunskaper om de grundvalar som demokratin vilar på.
 
Ni bör också VÅGA förstå att vardagsproblemen har blivit så stora nu att människor känner sig maktlösa. När ens gamla mamma blivit väskryckt och knuffad i gatan av en fattig invandrarkille då är det inte lätt att vara förstående.
Eller när man cyklar hem från jobbet och blir knuffad av cykeln och bestulen på väska, pengar och nycklar. Av en fattig invandrarkille från förorten. Vad ska man begripa då? De strukturella problemen?
Och polisen, är de grymma personer som tycker om att jaga  fattiga invandrarkillar från förorten? Det är klart att det finns rötägg i alla yreksgrupper, men många utför också ett bra jobb.
 
Det kändes tryggt  att de kom när den gamla mamman blivt rånad.  Nej, Aftonbladet,ni är faktiskt med om att  försträka vandringssägner och ni bidrar ju också till att SD kommer att få många röster till nästa val.
Det är dock inget som jag önskar!
Hälsar AWA som bor i Malmö

Med detta – trevlig helg!

 

 


  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB