BBC publicerar främlingsfientlige Griffin
avTvå intressanta händelser i dag mot bakgrund av debatten om Sverigedemorkaterna som vi staratat här hemma. I London ikväll har BBC beslutat att att släppa fram Nick Griffin, partiledare från Brittish National Party (BNP) i det populära debattprogrammet Question Time. Beslutet är taget av BBC:s publicistiska ledning på likartade grunder som jag redovisade när jag beslutade att publicera Sverigedemokraternas (SD) debattartikel av partiledaren Jimmie Åkesson.
Det är viktigt att exponera de värderingar som dessa partier står för. Att stoppa dem helt från den offentliga arenan står i strid med det fria ordet. Partier som BNP och SD söker också censur för att kunna bygga sin retorik. Samtidigt är det viktigt att sätta deras politiska budskap i ett sammanhang och visa en publicistisk hållning till partier som i sitt ursprung är antidemokratiska och främlingsfientliga. Därför har jag valt att inte publicera reklam från Sverigedemokraterna som jag menar skuggar deras faktiska vä’rderingar, men valt att låta dem debattera på debattplats och argumentera på riktigt för sina åsikter och värderingar.
BBC släpper ikväll fram Griffin för att få argumentera för sina värderingar och åsikter och visar sin hållning genom att ge debatten med Nick Griffin en inramning där BBC förklarar varför de låter honom debattera och låter samtidigt ett antal publicister och politiker kritisera och diskutera beslutet. BBC:s beslut väcker starka reaktioner i London ikväll. Demonstranter har samlats utanför studion för att försöka stoppa Griffin från att debattera. Och BBC:s ledning har det hett om öronen.
Efter mitt beslut att publicera debattartikeln i Sverige var jag ikväll inbjuden att ge min syn på frågan i BBC World Service med publicister från Tyskland och Frankrike och politiker från Ungern. Det blev en bra direktsänd diskussion om svårigheterna att hantera de här frågorna.
Den andra intressanta händelsen i dag var den lokala SD-ledaren Lars-Erik Persson avhopp efter Jimmie Åkessons artikel. Efter att ha läst den och fått sitt partis värderingar exponerade för sig kände han att han inte längre kan stå för det och lämnar partiet och sitt uppdrag som ordförande för Sverigedemokraterna i Falkenberg. Av Aftonbladets reporter Sofia Ström får han frågan:
Men de främlingsfientliga åsikterna kan ju inte komma som en överraskning?
– Jo det gjorde det. Jag har sett partiet som en frisk fläkt och framförallt gillat familjepolitiken. Och jag har sett partiet som en utmaning till etablissemangets invandringspolitik som jag tycker behöver ifrågasättas. Men jag blev förvånad, jag trodde inte att det skulle gå så långt. Jag har aldrig varit rasist eller nazist och det här ställer jag inte upp på.
Lars-Erik Perssons eftertanke och handling är värd respekt. Hans motivering är tänkvärd för debattörer som Dagens Nyheters Peter Wolodarski och Sydsvenska Dagbladets politiska chefredaktör Heidi Avellan som hävdat att debattartikeln var onödig att publicera eftersom alla ändå redan vet vad Sverigedemokraterna står för.