Startsida / Inlägg

Världen Direkt – Haiti

av Jan Helin

Katastrofen i Haiti är ofattbar. Inga säkra uppgifter finns, men allt fler uppskattningar pratar om 100 000 döda och 2,5 miljoner människor som är drabbade. Inget vatten, ingen el. En till synes oändlig mängd lik som kantar gatorna. Om uppskattningarna stämmer är jordbävningen en av de största katastroferna i modern tid efter Tsunamin.

Sitter i skrivande stund och tittar på de fruktansvärda bilderna som i natt kommer från Haiti. Normalt är vi restriktiva med att visa bilder av lik i tidningen, men vid katastrofer som den här menar jag att det är nödvändigt att gå ifrån den policyn för att vi ska förstå vidden och djupet av det fansansfulla. De allra värsta bilderna med lemlästade kroppar och för närgångna likbilder väljer vi bort.

Vi hade hoppats ha vårt team framme i huvudstaden Port-au-Prince i dag. Men det flyg vi hade chartrat tillsammans med flera internationella journalister i Dominikanska republiken fick inte landningstillstånd av flygplatsen i Port-au-Prince i eftermiddags svensk tid. Flygplatsen kan inte ta emot fler plan och prioriterar hjälpsändningar.

Vårt team, reportern Staffan Lindberg och fotografen Urban Andersson kom i natt med bil fram till gränsen i Haiti. Vi hoppas få de första egna rapporterna under morgondagen.  Vi är mycket tacksamma för vårt samarbete med norska tidningen VG. Kollegorna Anders Giaever och fotograf Thomas Nilsson från VG är på plats I Port-au-Prince och du kan läsa deras rapport i Aftonbladet imorgon.

Jag pratade med Urban ikväll på skumpig väg genom djungeln på väg genom Dominkanska republiken mot Haiti om säkerhetssituationen och möjligheten att rent tekniskt få hem materialet. Säkerhetssituationen är problematisk redan utan jordbävning i det extremt fattiga Haiti. Att huvudstaden nu förvandlats till ett humanitärt katastrofområde gör naturligtvis läget än mer desperat.

Tekniskt kommer vi lösa förbindelserna med satellittelefon kopplat till bilbatteri. Vår ambition är att till helgen kunna göra det vi kalla Världen Direkt från Haiti, där vårt team kopplar ihop er läsare med människor på plats så att ni kan ställa era frågor. Vi törs inte lova att det går under de omständigheter som råder, men vi gör vårt bästa.

Till dess – gå in och ge ditt stöd till Läkare utan Gränser genom att skicka ett sms med ordet Liv till 72 990. Du skänker då 50 kronor. Aftonbladet stöder Läkare utan gränsers arbete i katastrofmorådet genom att göra vad vi kan för att samla in pengar.

 • Tjänstgörande redaktörer: Nils Höglander, Paula Westerberg och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB