Startsida / Inlägg

Lysande kärlek och presenter

av Jan Helin

Så där ja. Då har man lyckats öppna bröllopsfestligheterna med att missa lysningen. Min fadäs kommer naturligtvis att aktualisera den komplicerade relationen mellan Aftonbladet och familjen Bernadotte. Den kom av på fel fot direkt 1830. Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta ville avskaffa kungen, och kung Karl XIV Johan försökte därför avskaffa Aftonbladet. Kungen stängde Aftonbladet. Hierta öppnade då Det andra Aftonbladet. Kungen lade ner den också. Hierta öppnade Det tredje Aftonbladet. Så där höll de på ända till det Tjugosjätte Aftonbladet.

Men jag lovar, min mindre lysande frånvaro har inget med detta gamla groll att göra. Jag har bara ingen rutin på kungabröllop och trodde att lysning var avskaffat.

Men present har jag och de kommer att överlämnas. Från Aftonbladet får de unga tu 30 000 kronor till Kronprinsessparets bröllopsstiftelse som stödjer unga i utanförskap. Ett syfte som Aftonbladet stödjer helhjärtat, bland annat genom att publicera artikelserier om mobbning och via vår och TV 4:s kampanj Svenska Hjältar som återkommande hyllar unga människor som står upp mot mobbning.

Summan är vald med omsorg. 30 000 kronor är vad det kostar att begå ett pressetiskt övertramp i Sverige. Djup symbolik alltså…

Från mig personligen får Victoria och Daniel ett vackert äkta åländskt hantverk. Ett flaskskepp som föreställer barken Preciosa. Hon var Ålands första skuta att korsa Atlanten när hon år 1865 nådde sin destination Havanna på Kuba. Skeppare var Johan Ekblom från gården Labbas på Eckerö. Inte långt därifrån bor i dag Birger Bergman som byggt den vackra modellen. Presenten avser påminna vår blivande statschef om att Sverige tagit på sig ett särskilt ansvar för Åland att bevara det svenska språket sedan den åländska självstyrelsens tillkomst 1921.

Jag ska också taktika lite med Birger då det kommit till vår kännedom att alla kvinnor inte alltid uppskattar marin konst. Men bara lugn Daniel. Om så skulle vara fallet står jag och Birger redo att hjälpa inredningsteamen att hitta en hylla på Haga slott där flaskskeppet kommer att passa perfekt.

Varma gratulationer till er kärlek – den lyser verkligen.

JAN HELINS LYSNINGSPRESENT_BIRGER03.JPG
Birger Bergman på Åland med det vackra flaskskeppet som nu blir Kronprinsessans och Daniels bröllopsgåva

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB