Startsida / Inlägg

Dementi och sanning

av Jan Helin

Hade Aftonbladet en dementi från Littorin och valde att publicera ändå? Nej. Självklart inte. Den som säger så blandar ihop när saker sägs och görs. Självklart avsiktligt för att försöka skriva om historien så att Aftonbladet får skuld i Littorinaffären. Låt oss i vart fall i detta forum inte slarva med händelsekedjan. Alltså:

Vad sades och gjordes före, respektive efter att Littorin avgick?

Före Littorin avgick, på tisdagskvällen den 7 juli, försöker både Littorins pressekreterare och statsministerns presschef att fiska efter vad Aftonbladet har för uppgifter.

De nämner då till Aftonbladets nyhetschef och tf ansvariga utgivare Lena Mellin att Littorin sagt till dem att han inte köpt sex. Men i huvudsak vill de veta vad vi har för uppgifter. Detta efter ett smått tumultartat möte på Visby flygplats mellan Littorin och Aftonbladets reporter där uppgifterna inte kunnat föras fram, annat än att det handlar om en kvinna som säger att hon sålt sex till Littorin. Littorin svarar först överrumplat nej, nej. Därefter inga kommentarer och lämnar snabbt flygplatsen.

Detta slutar på tisdagskvällen med att Lena Mellin och presschefen på statsrådsberedningen kommer överens om att Littorin ska träffa Aftonbladets reporter dagen efter. Aftonbladet beslutar att invänta den intervjun och publicerar ingenting.

Detta är alltså omständigheterna kring de ”dementier” som nu hänvisas till för att visa att Aftonbladet förtalat Littorin. En helt bärande detalj undviks konsekvent av dem som vill föra den linjen: 

Dessa ”dementier” framförs i andrahand till Aftonbladet före Littorin avgår och före vi ställt våra frågor.

Under natten händer så något dramatiskt.

Statsrådsberedningen håller aldrig sin överenskommelse med Lena Mellin om ett möte med Littorin. Istället meddelar Littorin 08.30 på onsdagmorgonen att han avgår. Därefter sker en blixtsnabb avveckling av arbetsmarknadsministern och ett lika tyst som kallt avståndstagande från Littorin från regeringens sida. 

Vad är dessa så kallade dementier från dagen före avgången och från andrahandskällor värda nu?

”Dementier” som framförts innan vi ens fått ställa våra frågor till Littorin?

Ingenting naturligtvis. Något har uppenbarligen hänt under natten på det krismöte som sammankallats i Visby som gjort att Littorin beslutat sig för att avgå. Det finns alla skäl att tro att pressekreteraren och presschefen som fiskat efter våra uppgifter och ”dementerat” så gott det går inte haft hela bilden och att något framkommit under natten som lett till Littorins avgång. Regeringen släpper honom som en död fisk.

Varför?

Vad har hänt under natten?

Vad har hänt under tiden mellan de ”dementier” i andra hand som vi fått från statsrådsberedningen och det faktum att Littorin avgår?

Vad har hänt i samtal mellan statsministern och Littorin som gör att Littorin avgår så nära ett val?

Varför undviker Littorin så kategoriskt att svara på Aftonbladets frågor?

Varför gav Littorin en så uppenbart ofullständig bild av skälen till sin avgång på presskonferensen?

För den som tycker att pressens granskande roll är viktig finns självklart legitima skäl att söka svar på de frågorna. Littorin får från denna dag tre hela dygn på sig före vi publicerar. Vi söker honom oavbrutet utan framgång för att få svar på våra frågor. Littorin undviker kategoriskt Aftonbladets reporter.

Ingen dementi, ingen kommentar, inga svar från Littorin. Historieskrivningen kring en ministers avgång är viktig. Därför publicerar vi. Det är då lördagen 10 juli.

Efter att Aftonbladet publicerat rullar så dementimaskinen igång.

  • Först på eftermiddagen via en advokat som via TT meddelar att Littorin dementerar att han köpt sex.
  • Därefter via en mailintervju med Dagens Nyheter med samma budskap.
  • Någon dag senare agerar regeringens presstjänst genom att släppa en bandinspelning till Expressen som de menar bevisar att de dementerat uppgifterna till Aftonbladet. En bandinspelning som – observera – är gjord före Littorins avgång.

Expressen gör naturligtvis rätt som publicerar det materialet. Men det är fortsatt viktigt att hålla rätt på vad som sägs när. Och denna bandinspelning för oss inte närmare svaret på grundfrågan:

Varför avgick Littorin?

Dementimaskinen ska nu få oss att tro att Littorin avgick på grund av att han fick frågor från Aftonbladet om osanningar som ännu inte var publicerade. Det krävs en ganska avsevärd viljeansträngning för att tro på det.

Och faktum kvarstår: Littorin har fortfarande inte svarat på Aftonbladets frågor.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB