Startsida / Inlägg

Journalistik nu nödvändigt om anklagelserna mot Assange

av Jan Helin

Det är mycket ovanligt att publicera namn och bild på en person som misstänks för ett så allvarligt brott som våldtäkt. I fallet Julian Assange har jag kommit fram till att allt annat än en namnpublicering vore orimligt.

Julian Assange har varit ett namn i all världens media sedan de kontroversiella publiceringarna av hemliga dokument från kriget i Afghanistan och filmen från Irak. När han utsätts för så formaliserade brottsanklagelser som en anhållan i sin frånvaro av svensk polis är allmänintresset så starkt att allt annat än en publicering vore orimlig.

Däremot vidarepublicerar vi naturligtvis inte utan vidare andra medias uppgifter i ett så allvarligt fall. Expressen publicerade först uppgifterna om misstankarna mot Assange i morse. Vi började självklart med att kontrollera dem via polisen och fick under morgonen bekräftat av åklagare att Julian Assange är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för våldäkt.

Därefter har vi sökt Julian Assange själv för att få en kommentar direkt av honom själv. Också det mycket viktigt för ett publiceringsbeslut. På twitter fanns tidigt en rad dementier från Wikileaks, men med något oklar avsändare. Vid 10-tiden fick jag via mail kontakt där Julian Assange själv förnekar anklagelserna. Efter det tog jag beslut om att publicera.

Aftonbladet inledde i veckan ett samarbete med Wikileaks genom att kontraktera Julian Assange som kolumnist. Det är naturligtvis en känslomässig komplikation, men har inte vägts in i mitt beslut att publicera uppgifterna 

Mot bakgrund av de mycket allvarliga anklagelserna kommer jag tills vidare att avvakta allt vidare samarbete. Vi skulle imorgon publicerat den första kolumnen av Assange. Vi skulle ha fått texten i dag. Vi kommer nu inte att publicera någon kolumn imorgon.

Just nu arbetar redaktionen vidare med att få fram mer uppgifter i sak kring anklagelserna och vi fortsätter att söka Julian Assange för en intervju. I sociala medier går nu storyn om våldtäktsanklagelserna mot Assange som en gräsbrand, ackompanjerade av den ena konspirationsteorin efter den andra. Journalistik är nu nödvändigt för att verifiera floden av uppgifter.

UPPDATERING. Kl. 16:45. En av kvinnorna talar nu ut för Aftonbladet. Hon korrigerar två felaktigheter i nyheten som först publicerades i Expressen i morse. De felaktiga uppgifterna har också återgetts av Aftonbladet. De korrigerade uppgifterna: Anmälan har inte skett mot deras vilja. De står fullt ut för uppgifterna. De är inte heller rädda för Julian Assange, vilket angavs som skäl för att de inte ville anmäla. 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB