Startsida / Inlägg

JK sprider felaktiga uppgifter via TT

av Jan Helin

Justitiekanslern påstår i ett TT-telegram att jag i egenskap av chefredaktör för Aftonbladet skulle ha kontaktat polisen och meddelat att vi har tillgång till polisförhör som rör fallet Julian Assange.

Det är fullständigt fel. Jag har aldrig pratat med polisen i ärendet. Än mindre upplyst polisen om vilket källmaterial Aftonbladets redaktion har eller inte har. Det vore att bryta mot i vart fall den publicistiska yrkesetiken och tangerar brott mot källskyddet. Att sprida sådana antydningar är upprörande slapp myndighetshantering.

Uppgiften om mig ska finnas i en anmälan till JK från Stockholmspolisens enhet för interna utredningar.

– Det finns en misstanke om att någon tjänsteman hos polisen eller åklagaren kan ha lämnat ut detta, säger JK Anna Skarhed till TT.

Låt mig i just detta fall hjälpa deckarna Kling och Klang på Stockholmspolisens enhet för interna utredningar och Justitiekanslern att reda ut de där misstankarna. Det kommer att bespara oss alla tid och skattekronor.

Börja med att gå till Polismyndigheten i Stockholms län.

Be att få ut den allmänna och offentliga handlingen Diarieförd som AA-187-62129-2010. Där kommer ni att finna följande:

Reportern Kristina Edblom från Aftonbladet ansöker om att få ta del av samtliga handlingar som rör fallet Julian Assange. En högst normal och öppen journalistisk research.

Juristen Peter Granquist vid Polismyndigheten i Stockholms län har därefter gjort en prövning av begäran och beslutat att lämna ut handlingarna, men inte i sin helhet. Myndigheten har maskerat vissa uppgifter i handlingarna och motiverat varför dessa uppgifter inte lämnas ut enligt sekretesslagen. Också detta ett högst normalt, öppet och korrekt förfarande av polismyndigheten.

Misstankarna hos Kling och Klang om att någon tjänsteman hos polisen lämnat ut handlingarna är alltså mycket välgrundad.

Och mycket lättkontrollerad.

En normalbegåvad journalist klarar det på 15 minuter. Och kan konstatera att vad avser utlämnande av förhörsprotokoll finns inga dolda källor som träffat reportrar i garage. Inte ens Pentagon förefaller vara inblandat. Här finns bara den helt normalt och öppet arbetande reportern Kristina Edblom och den likaledes arbetande juristen Peter Granquist.

Det är direkt pinsamt att myndigheter som JK i samarbete med Kling och Klang mystifierar en helt normal och öppen process och i blotta oförståndet sprider felaktiga sakuppgifter via TT som misstänkliggör mig och polisen i största allmänhet. 

Huruvida juristen Peter Granquist vid polisen fattat rätt beslut är såvitt jag kan förstå det som JK ska utreda. Det borde till och med Kling och Klang på interna utredningar kunna hantera utan att kasta skuggor över den öppet och normalt arbetande Peter Granquist. Fallet Julian Assange är inte i behov av flera svenska myndigheter som tänker högt om sina misstankar.

  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Jennifer Snårbacka och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB