Startsida / Inlägg

Ett brev om att titta på självmord och ett svar

av Jan Helin

Den 12 oktober 2010 12:31 skrev Mattias  (…):

Ang: Ung man hängde sig framför webcam.

Flashback är ett fritt forum där man kan uttrycka sina åsikter precis som man vill, det finns ett fåtal användarvilkor, t.ex att man aldrig får spåra en användares verkliga identitet. Om någon väljer att ta sitt liv, så är det ett val som ingen annan än den personen gjort, och att klaga på flashback är nog det lägsta aftonbladet lyckats med den här veckan. Varför vill ni få saker att framstå som något de inte är? Varför vill ni dra ner alla andra i skiten bara för att ni suger?
På flashback kommer det upp ca 1 tråd om dagen med någon som skojar om att de vill ta livet av sig, bara för att de tycker att det är kul, så det är inte klandervärt att någon hejar på, för hur ska man kunna veta att någon är seriös, när det händer varje dag!
Journalistiken på aftonbladet har aldrig varit sämre, ta reda på fakta innan ni skriver, och tänk efter innan ni ens skriver om ett självmord. Det är vidrigt!

MItt svar:

Herregud Mattias,

Du får gärna vara arg på Aftonbladet om det hjälper dig i ditt liv. Eller om det hjälper dig att projicera din skuld och skam på mig för att att du deltar i ett sammanhang där man medvetet eller omedvetet hejar på när en medmänniska tar sitt liv.
Men tänk efter nu. Tänk människovärde. Tänk på vad den där tråden på flashback gör med er som människor när ni är där.
Det är en frihetskänsla, antar jag. Men även där har du ett ansvar att förbli människa.
Läs inte Aftonbladet om det bara gör dig hatisk. Jag behöver inte just dig dig som läsare om den enda feedback du kan prestera är hat.
Svara inte mig på det här mailet, det är en konversation jag inte tänker ägna mer tid åt. Du behöver inte vara ledsen för det. Du har förvisso tagit dig tid och skrivit ett mail till mig, men du gör det inte direkt på ett sätt som inbjuder till fortsatt samtal. Jag kanske är orättvis i mitt avböjande av kontakt med dig. Jag kanske borde orka. Du kanske är ung och fått ett språk format av vana vid anonymitet, av att inte behöva stå för något med ditt namn och person. Det kanske är så. Fundera på det. Men skriv inte till mig. Du behöver tänka och rannsaka, inte kommunicera och söka bekräftelse.
Ge dig själv en stund för reflektion.

I all välmening

/Jan Helin

FORTSÄTTNING

Den 12 oktober 2010 13:41 skrev Mattias (…):

Jag är inte arg på Aftonbladet, jag är irriterad över att det ofta saknas viktig fakta i artiklar.
Aftonbladet har jag läst på internet och i pappersform i många år, men på något sätt verkar inte kvalitén bestå, det är ofta ofullständiga artiklar och under årens gång så upplever jag att tidningen utvecklats från en informationstjänst där man kan hitta allt som händer och få en bra bild av världen, till en tidning som vill tjäna pengar på andras olycka. Jag kan medge att jag kunde ha formulerat mig på ett annorlunda vis, och inte uttrycka starka åsikter istället för känslor. Jag är ingen ungdom som sitter på flashback och skriver, jag hamnade helt enkelt i den tråden många timmar efter händelsen. Det jag vill ha sagt är att jag kommer förmodligen läsa aftonbladet till den dag jag blir blind, för aftonbladet.se är mer lättöverskådlig och inte lika ”plottrig” som expressen.

Man hör många som klagar på kvalitén av nyheterna hos er, och alla andra stora tidningar, så har det varit länge. Det vore bara skönt om någon vänder på trenden och gör en riktigt bra tidning som ger en opartisk bild av samhället, världen m.m

Den 12 oktober 2010 14:09 skrev Jan Helin <jan.helin@aftonbladet.se>:

Hej igen Mattias,

Jag bryter mitt förnumstiga löfte att inte fortsätta denna konversation omedelbart…
Vilken otrolig skillnad i ton i ditt svar till mig. Det känns som vi kan börja snacka på riktigt plötsligt.
Det du tar upp om ofullständiga artiklar är något vi jobbar med. Många riktar den kritiken mot oss. Att vi blivit sämre på att sätta nyheter i ett sammanhang och ge hela bilden.
Jag pratar naturligtvis för min sjuka mor när jag säger att jag inte tycker kvaliteten blivit sämre de senaste åren. Men jag tror att kraven ökat. Många får mer information från fler källor. Förväntan på etablerade medier att förmå sätta nyheter i ett sammanhang och släppa in fler perspektiv ökar därför.
Så jag tar till mig av din kritik. Vi jobbar på att bli bättre på just detta – fler perspektiv och sätta nyheten i sitt sammanhang.
Tjäna pengar behöver vi dock fortsatt göra. Journalistik är dyrt och behöver därför finansieras. Jag finner ofta kritiken om att vi bara gör saker för att sälja tidningar som en smula poänglös. Det är väl ganska uppenbart att vi vill sälja tidningar? Det resulterar i en kommersiell journalistik, men det fråntar oss inte ansvaret att ha rätt fakta.
En bra kvällstidning ska ha temperament och älska sensationen. Annars hade de som gillar att bli engagerade av nyheter inte haft något att prata om. För mig är det skillnaden mellan en morgontidning och en kvällstidning. Om du landar i Sverige från mars så rekommenderar jag två medier:
Lunchekot för att få reda på vad som hänt.
Aftonbladet för att få reda på vad Sverige pratar om.
Allt däremellan kan du hoppa över om du vill ha tid till annat. Och nu finns ju en hel del andra medier som kräver din tid.
Men det är nu bara vad jag tycker.
Mvh
/Jan Helin

Den 12 oktober 2010 14:34 skrev Mattias (…):

Det är klart att förändringar sker i tidningen, men överlag är det fler förändringar åt det sämre. Ni har ju väldigt många bra saker, som er webb-tv, att ni lyckas gräva upp skit om politiker m.m. Jag känner ingen anledning att gå in mer på detalj i vad det är som är problemet, för det tror jag också att du vet. Det är klart att man ska sälja tidningar och få det att gå med vinst, det förstår jag.
Mitt sätt att skriva är inte alltid det bästa, ibland kan det hända att handling sker utan att man tänker ordentligt innan. Men det är ju det som gör en bra människa, och även en tidning, att förbättring alltid kan ske. Vad finns det annars för mål här i livet, om allt redan vore perfekt.
Tack och hej. Hoppas det går bra i framtiden med att komma till en lösning så ni får mindre kritik.

Den 12 oktober 2010 18:20 skrev Jan Helin:

Tack själv Mattias. Det kändes som vi fick ett bra samtal till slut.

Mvh

/Jan Helin

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Annika Panas
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB