Startsida / Inlägg

The end of The World as we know it – and I feel fine

av Jan Helin

Det är svårt att som publicist glädjas åt att en tidning lägger ner. Det är lika svårt att som journalist sörja att en tidning som gjort brott till arbetsmetod försvinner. Det Rupert Murdochs tidning News of the World ägnat sig åt är exempellöst, en etisk och juridisk härdsmälta.

Populärt bland mindre genomtänkta, i huvudsak anonyma röster i kommentarsforum, är nu att i största allmänhet önska livet ur tidningar till höger och vänster. Det är naturligtvis inte den önskvärda effekten av att Englands största tidning nu stängs på grund av massiv brottslighet.

I England kommer förhoppningsvis News of The Worlds död att leda till en debatt om pressetik. Brittiska tabloider har försummat pressetik under många år. Det har lett till att lagstiftarna rört sig blixtsnabbt denna vår i England. På bara några månader har brittiska domstolar utfärdat över 40 så kallade injunctions där man helt enkelt förbjuder tidningarna att rapportera vissa storys. Det är i ordets exakta mening censur. Det skrämmande, och lärande, är att försöka förstå hur opinionen i England reagerat på statens ingripande mot tidningar i form av domstolars injunctions. Utan att kunna saken på djupet kan jag konstatera att det knappast hörs folkliga ramaskrin mot denna statliga censur. Snarare ett ”äntligen”. Och den gamla sanningen blir så ännu tydligare: yttrandefrihet måste försvaras som bäst när den som minst förtjänar det.

I Sverige kan vi konstatera att lagstiftarna är ivriga att ge sig in i yttrandefrihetslagen, också här är därför pressetik viktigare än någonsin.
I branschen i Sverige finns det både de som förfäras och de som imponeras av brittiska tabloider. Oavsett vad man tycker verkar få läsa dem, de flesta förhåller sig till diskussionen om dem och de som är imponerade bländas av deras förstasidor.
Många brittiska tabloider är inspirerande skickliga i hantverket och har en humor i tilltalet som jag gärna skulle se att svenska kvällstidningar klarade av. Men etiskt är brittiska tabloider gravt underutvecklade och absolut inga förebilder.

Det finns uppenbara andra skäl till Rupert Murdochs drastiska agerande än moralisk resning när han nu stänger en av Englands äldsta, största och mest lönsamma tidningar. Det ena är att han just nu behöver brittiska regeringens tillstånd för att bli en ännu mäktigare mediaägare via bolaget BSkyB som sänder digital tv via satellit. Den affären är mycket viktigare för framtiden än att hålla liv i en döende pappersdrake.

Det andra är det enkla faktum att News of The World har varit The Suns söndags tidning. The Sun ägs också av Rupert Murdoch. Det är en lågoddsare att det inom mycket kort startas en tidning som heter typ The Sunday Sun. Affärslogik, avancerad varumärkesvård och snabb nedskärning av redaktionell personal i ett hugg således.

Vi tidningsnördar kan konstatera att tabloiderna för en gångs skull förlorar mot fintidningarna i makandet av förstsidor med anledning av News of the Worlds död.

The Sun: WORLD´S END

Daily Mirror: HACKED TO DEATH

Nja… faktiskt storstryk av upmarket tidningen Daily Telegraphs ettarubbe:

GOODBYE, CRUEL WORLD

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB