Startsida / Inlägg

Så jobbade Aftonbladet i natt

av Jan Helin

Det finns nyhetshändelser som definierar en redaktion. Bomberna i Boston är en sådan.
Det har varit en sådan där nyhetsnatt som de som jobbar med att ge er nyheterna att kommer att minnas länge. För Aftonbladet var det natten då vår liverapportering och tv tog ett stort steg in i framtiden.

Jag har just sett USA:s president tala i direktsändning i Aftonbladet TV. Journalister som tittar, läser eller hör nyheter tar först senare in det fasansfulla som hänt. Först kommer arbetet och ett fokus på att berätta och verifiera uppgifter.
Jag ser hur vår reporter Linda Hjertén helt lugnt axlar rollen som programledare, översätter Obamas tal och fortsätter att uppdatera med de senaste uppgifterna samtidigt som livebilderna rullar ut i Aftonbladet TV från Boston. Hon har tagit över efter Anna Rydén som ledde sändningarna när nyheten bröt fram.

Det är sakligt, blixtsnabbt rapporterat och det är tydliga källhänvisningar. Jag konstaterar att vi tydligt skiljer på bekräftade och obekräftade uppgifter.
Vi får med röster på platsen, först i form av Ulrika Jansson som sprungit loppet och för Aftonbladets tittare kan beskriva vad hon sett och ser. Det är viktiga ögonvittnesskildringar för att öka förståelsen, men som också för terrordåden nära oss i Sverige.
Vår man i USA, Per Bjurman ger hela tiden närvaro och känsla från telefon där han kan berätta hur amerikanska medier rapporterar, samtidigt som han befinner sig i en taxi från New York på väg mot Boston.

En sådan här sändning går inte av sig självt. Livechefen Håkan Wikström leder den tillsammans med bildproducent Mikael Wernholm och redaktör Victor Lindbom.
Reportrarna Martin Nilsson, Sanne Olsson, Erik Wiman, John Granlund och Staffan Dickson levererar blixtsnabba rapporter och kommenterer i studion. Några av dem var på väg hem inatt, men vände tillbaka till redaktionen när flashen kom.

Operativa tv-chefen Jessica Linnman och Nyhetschefen Johan Edgar leder den snabba planeringen, nyhetsjakten. De efterlyser svenskar på plats som kan berätta och följer intensivt uppgifter om dådet i sociala medier, nyhetsbyråer och amerikanska onlinemedier.
Biträdande redaktionschefen Camilla Norström sköter den långa planeringen. Hon skickar reportrarna Carina Bergfeldt, Sanne Olsson och fotografen Andreas Bardell till Boston med första möjlig flyg. Therese Hahne kommer inte som programledare och tar över sändningen från 04.00 på morgonen tillsammans med Johanna Wikström som bildproducent och reporter.
Aftonbladets mångårige världsreporter Wolfgang Hansson är redo i studion från klockan 07.00.

Editionschefen Micke Andersson sitter med en extremt snabb och komplex logistik om allt som ska ut på sajten. TV, bilder, texter, liverapporter, sociala medier.
Bildredaktören Marco Gustafsson sitter och väljer och sorterar i ett forsande bildflöde, textredigeraren Andreas Victorzon ger ton åt överingresser, tätar och synkar alla texter.

Samtidigt sitter nattchefen Mona Hallén och planerar fyra uppslag till pappers tidningen med redigerarna Linus Werner, Mikael Hedmark, Linn Dahlgren, Emelie Sandvad, Sarah Green, Philip Rudolfsson och praktikanten Kristin Persebo.
Micke Samuelsson sitter och ritar löp och förstasida.

Det är bilden av ett professionellt lagarbete i skarpast möjliga nyhetsläge som i natt gjorde Aftonbladet som TV, sajt, mobil och papperstidning.
Det är också bilden av en modern redaktion som blixtsnabbt utvecklar sig och arbetar i alla kanaler och många olika utgåvor.
Och allt efter en kväll där vi också gjort tv-sändningar från s-protesterna, uppsnack av allsvenskan, schlagerkoll, nyhetsblock med analys av vårbudgeten och eftersnack allsvenskan.
Journalistiken fortsätter att utvecklas. Tack för att ni följer oss.

 • Tjänstgörande redaktör: Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB