Startsida / Inlägg

Söndagskolumn #60. Om att lyssna till de som nu syns, men inte hörs.

av Jan Helin

SÖNDAG 26 maj 2013.

De som bränner bilar säger att det beror på polisen.
De som bor i Husby säger att det beror på utanförskap och arbetslöshet.
Regeringen säger att det finns för få poliser.
Oppositionen säger att det beror på regeringens politik.
Sverigedemokraterna säger att det beror på mångkulturen.
SVT-journalisten Joakim Lamotte säger att det är kvällstidningarnas fel.

När alla nu fått ur sig sin skit och låtit sina egna agendor lysas upp av bilbränderna och upploppen i Stockholm kanske det är dags att försöka tänka nytt.

Den bästa beskrivningen och tänkbar startpunkt för fortsatt journalistik om upploppen i Stockholm tycker jag utgår från ett citat som kulturskribenten Andres Lokko i Svenska Dagbladet använder i en kolumn om upploppen.
Han citerar där en fras ur ett av Martin Luther Kings stora tal.
”Ett upplopp är språket för de som aldrig blivit lyssnade på.”
(”A riot is the language of the unheard.”)

Citatet är ur talet The other America och hölls i Grosse pointe high school i en förort till Detroit den 14 mars 1968, bara tre veckor före King sköts till döds.
Läs det. Jag menar det verkligen. Läs det. Och läs sedan Gellert Tamas 20 år gamla text från Husby som vi återpublicerade i veckan. Googla fram nyhetsrapporteringen från upploppen i Paris och London och du kommer att se ett mönster.
En gnista i form av polisvåld, bilbränder för att locka tillbaka polisen ut och upplopp.
I Stockholm 2013 var det polisens dödsskjutning av en 68-årig man i Husby. I Paris 2005 var det Bouna Traorés och Zyed Bennas flykt från polisen som slutade med döden i en transformatorstation i Clichy-sous-Bois. I London 2011 var det polisens dödsskjutning av Mark Duggan i Tottenham.

Samma mönster. Samma historia. Arbetslöshet, hopplöshet, händelselöshet, gnista och sedan eld och upplopp.

Om någon till äventyrs fortfarande trodde att Sverige inte är ett land som innehåller den typen av sociala spänningar som kan utlösa upplopp så är nog i vart fall den bilden korrigerad efter denna vecka.
Utomlands har många ännu haft bilden av ett Sverige från förr. Det har orsakat en hel del rapportering och debatt i internationell media med undertexten att Sverige nu vaknar upp till verkligheten. Med all respekt för utländska kollegor, men jag tror att de flesta inte behöver upplopp och bränder i städer för att fatta att det inte heller i Sverige är 1900-tal längre.

Jag tror att en intressant fortsättning är att börja med den fråga som Martin Luther King formulerar efter sitt klassiska citat om upplopp:
What is it America has failed to hear?
(Vi kan översätta det här med: Vad är det Sverige har misslyckats med att höra?)

Försök har inte saknats. Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m) ska kanske inte jämföras med Martin Luther King, men han framhöll i veckan Järvadialogen inom ramen för bostadsprojektet Järvalyftet där 15 000 boendes i Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta haft någon form av dialog med de styrande om bostadssituationen.
Kanske finns något att lyssna till där. Om inte är det hög tid att skapa forum för de ohörda att höras. Sociala medier förefaller inte nå igenom i denna fråga. Politiska partier, liksom medier med redaktioner har säkert en del att fundera kring om vad som på riktigt gjorts.

Det är kanske en naturlig reaktion, men den kraft som nu läggs i debatten på att tro sig veta vad de ohörda har att säga kommer inte att ta oss vidare. Jag tror också en massa saker om det. Men vad jag tror om vad de ohörda har att säga är jag nu tämligen övertygad om att du kan sätta upp på din topplista över saker du kan strunta i.

En möjlighet att lyssna ska vara Aftonbladet Debatt i kommande vecka. Vår debattchef Karin Lindblom kommer att öppna avdelningen för alla som anser sig ohörda om orsakerna till upploppen.

Vi försöker så, med lite tilltro. Och minns, du behöver inte kunna se hela trappan för att ta första steget.