Startsida / Inlägg

Aftonbladet och jag friades för förtal

av Jan Helin

Aftonbladet och jag som ansvarig utgivare friades i dag i ett tryck- och yttrandefrihetsmål som gällde en granskning av ett antal mäklare.
När domen finns tillgänglig i digital form kommer jag att lägga ut den här.
Detta är min kommentar till domen:

Det var en principiellt viktig dom. Juryn och rätten har uttalat att en tidning kan ta den svaga partens perspektiv inom ramen för yttrandefriheten. Det var i grunden vad målet handlade om, som jag ser det.

I vårt journalistiska uppdrag ingår att granska makthavare inom politik och näringsliv, lyfta fram brister och oegentligheter. Med stöd av Allmänna reklamationsnämnden var det i grunden vad vi gjorde i denna granskning av mäklarna.

Motparten försökte i sin slutplädering att rida på ett förakt mot journalistiken och blandade på ett populistiskt sätt ihop värnandet av den personliga integriteten med makthavares och näringsidkares vilja att styra den offentliga bilden av sig själva och sin verksamhet. Jag är mycket glad över att juryn såg ett vidare perspektiv och värnade svensk tryck- och yttrandefrihet.

Jag har tagit intryck av de starka känslor som mäklarna gav uttryck för under huvudförhandlingen. Jag har som ansvarig utgivare skäl att reflektera över vår presentation av denna granskning i ett pressetiskt perspektiv. Domen gör att jag nu kan göra just det tillsammans med min nyhetsledning och slippa diskutera en inskränkning av pressfriheten.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Vilma Stockvall & Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB