Startsida / Inlägg

Snabbt agerande viktigt för Niclas Hammarström och Magnus Falkehed

av Jan Helin

Det råder oro och förstämning på redaktionen.
Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är båda mångåriga medarbetare till Aftonbladet.
De har gjort otaliga starka reportage för oss genom åren.
Sedan en tid arbetar de båda som frilansare och har haft uppdrag åt flera svenska dagstidningar. I förra veckan vann Niclas Hammarström pris tillsammans med Staffan Heimerson för årets reportage enligt Sveriges tidskrifter. Det var publicerat i tidningen Café och handlade om Syrien. Magnus Falkehed är till vardags stringer åt Dagens Nyheter i Paris.

Men denna gång var de båda såvitt känt i Syrien utan någon uppdragsgivare.
Vad de gör där råder dock ingen som helst tvekan om. De befinner sig i Syrien på grund av sina egna starka engagemang och för att utföra det viktigaste jobb journalister kan göra:

Att genom nära skildringar på plats göra det vidriga kriget och världspolitiken mer begriplig för oss här hemma.

Det gör det till en angelägenhet för Aftonbladet att göra vad vi kan för att hjälpa till i denna situation. Det vi akut kan göra är att söka information om vad som hänt och berätta om det.
Erfarenheten säger att det är viktigt att det inte är tyst nu.
Oavsett vilken grupp som ligger bakom bortförandet är offentligheten kring försvinnandet viktigt för att aktivera kontakter som kan ha, eller kan skaffa, information. Och oavsett vilka som fört bort Niclas Hammarström och Magnus Falkehed ska de veta att det finns en omvärld som engagerar sig i fallet.
Viktigt är också att UD nu agerar snabbt i fallet. Ett direkt agerande från UD vet vi har betydelse, även om vi också vet att det kan vara viktigt att det inte blir känt exakt vad som görs från myndigheten i detta nu.

Syrien är utan överord ett helvete för journalister att verka i. Både regimen och rebellgrupperingarna är fientligt inställda till fria medier.

Journalister har mördats och fängslats av både regimen och rebellerna. Enligt en helt färsk rapport från Reportrar utan gränser är Syrien nu världens farligaste land för journalister. Enligt rapporten har 110 journalister mördats sedan 2011 när de utfört sitt jobb och fler än 60 journalister hålls fängslade eller saknas.
Att bedöma säkerhetsläget för journalister i Syrien är i det närmaste omöjligt. Det är en situation som bokstavligen kan förändras timme för timme och från en kilometer till en annan.
Både Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är mycket rutinerade och riskmedvetna.
Ändå är de försvunna nu.
Våra tankar går i denna stund till Niclas Hammarströms och Magnus Falkeheds oroliga och väntande anhöriga.
Många kollegor och vänner här på Aftonbladet delar denna oro. Vi låter vår mest krigsrutinerade kollega Staffan Heimersons ord till Aftonbladet TV tidigare i kväll sammanfatta vad vi känner just nu:

”Min första tanke när jag hörde det här var jävlar, jävlar, jävlar. Min andra tanke var att Niclas är den som klarar ut en så pressande situation. Om det är någon som ska göra det är det han.”

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Filip Elofsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB