Startsida / Inlägg

Till stöd för Eskilstuna-Kuriren

av Jan Helin

Vi vet ännu inte alla omständigheter.
Men vi vet att Eskilstuna-Kuriren granskat mc-gäng och organiserad brottslighet i Eskilstuna.
Vi vet att Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring misshandlades i Eskilstuna centrum efter ett krogbesök natten till trettondagsafton.
Vi vet att en av tidningens fotografer upplevde sig hotad av en Hells-Angels medlem tidigare i veckan.
Och vi vet att en av tidningens medarbetare som skrivit mycket om Eskilstunas krogbransch och kriminalitet fick rutorna på sin bil krossade i våras.

Det är nu extremt viktigt att polisen utreder uppgifter om samband mellan dessa händelser.

När Östgöta Correspondenten utsattes för allvarliga hot i samband med bevakning av organiserad brottslighet i höstas sa tidningens publisher Charlotta Friborg:

”Jag ser en oroande tendens att polisen vill privatisera säkerheten för journalister. Det tycks alltmer vara upp till medieföretagen själva. Det ska inte vara storleken på plånboken som ska avgöra om man av säkerhetsskäl kan granska den organiserade kriminaliteten.”

Hon sa det i en debatt i riksdagen i november efter att hon och hennes tidning beundransvärt rakryggat stått upp emot hoten efter tidningens rapportering om organiserad brottslighet i Linköping.
Också Värmlands Folkblad utsattes i fjol för trakasserier av ett kriminellt gäng. GT utsattes för hot av en man som klev in till receptionen och hotade att återkomma med kniv efter att Expressen och GT publicerat en granskning om näthatare.

De krafter som verkar för att rädslan ska vinna över journalistiken får aldrig lyckas. Det är en särskilt viktig polisiär uppgift att säkerställa det.

I riksdagsdebatten redovisade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling en färsk undersökning som visar att fyra av tio journalister på något sätt blivit hotade och kränkta de senaste åren.
Enligt författningsskyddet är det Säpos uppgift att motverka brott som riktar sig mot journalister i deras yrkesutövning. Branschorganisationen Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter har vid flera tillfällen under hösten krävt ett möte med säpochefen Anders Thornberg för att få klarlagt hur Säpo jobbar med hot mot journalister i allmänhet, men på förekommen anledning hot mot lokaltidningar i synnerhet.

Förfrågan riktades första gången för två månader sedan. Säpo har ännu inte bemödat sig med att svara.
Det är en pinsam och bedrövande tystnad.

Tidningar som Eskilstuna-Kuriren, Östgöta Correspondenten, GT och Värmlands Folkblad gör ett viktigt jobb. När de attackeras är det en attack på allas vårt fria ord.
Därför är det i kväll viktigt att vi uttalar vårt stöd till PeO Wärring och Eskilstuna-Kuriren.

RÄTTELSE:
Säpo har enligt säkra uppgifter i kväll nu efter två månader svarat på förfrågan från Utgivarna. Mötet med säpochefen Anders Thornberg och Utgivarna äger rum inom de närmsta dagarna.
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Stefan Sköld
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB