Startsida / Inlägg

Om en historisk tv-kväll

av Jan Helin

Det var ett fint litet steg för demokratin. Och ett gigantiskt kliv för Aftonbladet TV.
Det var kvällen då vi skulle bevisa för oss själva och medievärlden att vi som uppstickare kunde klara en av de svåraste grenarna inom tv-journalistiken:
En direktsänd partiledardebatt. Och inte vilken partiledardebatt som helst – den första någonsin i Sverige som producerats för online tv.

Det var en historisk kväll i medielandet Sverige. En kväll som manifesterade framväxten av ett nytt tv-landskap och nya spännande möjligheter för Aftonbladet, ett mediehus sprunget ur en tidning som startats år 1830.

Det kändes verkligen i luften när jag en liten stund före start gick runt på redaktionen och på kongresshallen Waterfronts gigantiska golv. Medarbetare pratade upprymt och fokuserat. Tusen och en detalj som ska fixas, strykas eller läggas till.
Chefen för Aftonbladet TV, förre TV4-chefen Jan Scherman, som gick runt med en mikrofon och en handhållen liten kamera för att dokumentera den tv-historiska händelsen underströk känslan av en ny tid för medier.

Samtidigt minglade över femhundra personer som kommit som publik och partiledarna anlände på röda mattan och fick ta sig genom ett medieuppbåd.
Så slocknade ljusen och partiledarna stod äntligen där.

Det som sedan händer fyller mig med sådan stolthet över alla medarbetarna som arbetat så hårt för att få detta att hända att jag inser att jag inte är den som ska recensera detta.
Bara lugnt konstatera att vår programledare Karin Magnusson lyckas med det hon uttalat som sitt mål för kvällen:

”En debatt med kvällstidningskänsla. Skärpt och med gott humör och humor.”

Hyllningarna rasar in via sociala medier under debatten från tittare, från kollegor på andra medier. I vår studio på redaktionen sitter våra profiler och analyserar och kommenterar debatten. Samtidigt skrivs analyser, tas fram bilder och redigeras en papperstidning.
Det är ett redaktionellt flöde som utvecklats något alldeles oerhört sedan jag var en ung reporter på Aftonbladet.

För att testa alla vägar i det nya framväxande tv-landskapet tog vi ett beslut om att alla som vill sända Aftonbladet TV:s debatt online får göra det.

På onsdag gör Expressen en partiledardebatt, vi har kommit överens om att sända varandras debatter. Det gör denna kväll att Expressen TV, Youtube, Svenska Dagbladet, den nya tv-tjänsten Magine och flera tidningar inom Mittmedia koncernen sänder Aftonbladet TV:s partiledardebatt.

Det beskriver sannerligen ett nytt medielandskap. Tillbaka på redaktionen sent på kvällen får vi samtal från ett antal äldre människor som är upprörda för att de inte kan se Aftonbladet TV. De har varken dator eller smartphone.
–      En sådan här bra grej, som Aftonbladets debatt verkar vara, borde SVT verkligen sända, säger en läsare.
En påminnelse om att alla ännu inte är med i den sköna nya medievärlden. Men vi går stärkta i tron om att de också vill dit efter kvällen då Aftonbladet TV på allvar tog steget mot att bli en ny tv-aktör.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB