Startsida / Inlägg

Aftonbladet stöder Gula båtarna

av Jan Helin

Den farligaste vägen från kriget mot ett nytt liv går över Medelhavet.
I fjol miste 3 419 människor sina liv när havet tog deras bräckliga farkoster. Den svarta räkningen är inte klar för i år ännu, men hittills har över 2 500 omkommit.

Från och med i dag får Aftonbladets flyktingrapportering en ny dimension:
Tillsammans med Sjöräddningssällskapet, Svenska Dagbladet och flera systerbolag inom Schibsted startar vi projektet Gula båtarna.

Syftet med projektet är mycket konkret och kan sammanfattas i två ord:
Rädda liv.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation, driven av frivilliga sjöräddare som funnits sedan 1907. Drygt 1000 gånger per år går de ut till havs för att rädda nödställda och står för 70 procent av Sveriges sjöräddningsinsatser.
Sjöräddarna har två gånger tidigare agerat internationellt. Efter andra världskriget då de hjälpte flyktingar från Tyskland och Polen. Efter Sovjetunionens kollaps låg Sjöräddningssällskapets fartyg redo utanför Kaliningrad.

Det är kort sagt en mycket kompetent organisation med hjärtat på rätta stället som blir vår nya samarbetspartner. Och nu vill vi att du deltar i projektet.
I veckan börjar Sjöräddningssällskapet att transportera ner två fartyg av Victoriaklass till Grekland. Det är 12 meter långa båtar med mycket god manöverbarhet och kapacitet att rädda liv i alla väderförhållanden.

Aftonbladet startade tidigare i höst en ambulerande flyktingredaktion med bas i München. Inom kort börjar vi också att rapportera från Sjöräddningssällskapets Gula båtar i Medelhavet.
Vi vet att de starka bilderna på drunknade barn och förtvivlade människor vid Europas gränsövergångar och tågstationer skapar ett behov av att göra något.
Vi vet också att vi nu närmar oss den punkt i rapporteringen där bilderna på lidande medmänniskor blir repetitiva. En invänjning och avtrubbning som måste bekämpas med handling.

Så sett har det blivit lättare att andas denna höst. Från en förgrämd, främlingsfientlig debatt präglad av problematiserande har Sveriges majoritet slutligen getts röst, visat handlingskraft och medmänsklighet.
Vi gillar säkert olika och tycker olika om mycket inom denna majoritet. Men inför en mänsklig katastrof är vårt budskap rakt, enkelt och tydligt:
Vi vill hjälpa.

I kväll manifesteras denna vilja i den stora gemensamma insamlingsgalan Sverige skramlar.

I den andan vill Aftonbladet, Sjöräddningssällskapet och Schibsted fortsätta. Därför sjösätter vi gemensamt de Gula båtarna. Från mitten av oktober ska de vara på plats.

Vi börjar med att skänka en procent av vår månadslön till projektet för att komma igång.
Nu vill vi ge dig en möjlighet att vara med och hjälpa. Alla pengar du skänker till Gula båtarna går oavkortat till Sjöräddningssällskapet – för att bemanna fartygen i Medelhavet.

Skänk en slant redan ikväll. SMS:a BÅT100 till 72600 och ge 100 kronor.
När mörkret faller kan du känna dig delaktig i att två fartyg kan vara ute där i natten för att hjälpa medmänniskor i svåraste nöd.

Skärmavbild 2015-09-29 kl. 20.53.15
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB