Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

Mer eller mindre listigt

av Jens Peterson

Det är roligt att min lilla låt-lista engagerar så många.

Klokaste funderingen tycker jag kommer från Matilda:

”Jag tycker det är ofantligt lustigt att läsa kommentarerna. Att folk är så inrutade och icke fritänkande och påstår att vissa låtar ska vara med på din lista för att dom låg som listetta ett antal månader. Det betyder väl ingenting för den personliga smaken?

Måste säga att det är en bra lista du har knåpat ihop. Min lista skulle dock se lite annorlunda ut. Men det vore ju fruktansvärt läskigt om allas 100 bästa låtar skulle vara precis samma. Då skulle jag bli rädd för världen vi lever i.”

Matilda är förståndig. Hon har också insett att det här är just min lista, som jag förklarade i den långa inledningen till min topp 100. Mina vänners val ser annorlunda ut. Min frus lista ser annorlunda ut.

Man får ha olika smak.

Man bör ha olika smak.

Jag är till exempel en människa som inte har Bohemian rhapsody med Queen bland mina topp 100. Den skulle inte komma med bland mina topp 1000 heller. Skulle jag ha någon låt med det bandet vore det Killer queen.

Andra efterlyser Led Zeppelin. Jo, Led Zeppelin kommer med om/när jag gör min lista över de 100 bästa konserterna jag sett. Led Zeppelin i Göteborg våren 1973 var fantastiskt bra. Skulle jag ha en låt med Led Zeppelin blev det ”Black dog” från album nummer fyra.

Det svåra är först att bestämma vilka artister man vill ha med. Hur många låtar varje artist får. Och sedan välja. Jag hade lätt kunnat göra en Topp 100 med enbart Dylan, Springsteen, Beatles, Paul Simon och några till.

Men så här blev min lista. Just nu.

Om jag listade mina älsklingsmaträtter skulle jag förstås få kommentarer som krävde att kalvlever borde vara med. Om jag rangordnade mina favoritkläder skulle någon kommentator argumentera för att golfbyxor måste ingå. I storlek small.

Till er som tycker att jag borde göra en lista som speglar era favoriter istället för mina har jag ett vänligt förslag: Gör en egen lista. Det är fritt fram för alla som vågar.

Andra kanske hittar nya sånger att gilla.

Det gör jag hela tiden.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB