Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

Noisette

av Jens Peterson
bea.jpg

Vad är en noisette och varför heter det så?

Det låter franskt men är en sorts svensk husmanskost som antyder någon liten festlig köttbit. På krogen där vi äter lunch nästan varje dag har de alltid noisette. Det är inte precis trendmat. Mattidningarna konkurrerar inte om nya versioner på fläsknoisette.

När jag bedrivit intensiv och långvarig forskning (Wikipedia, 23 sekunder) lär jag mig att Noisette kommer från det franska ordet för hasselnöt. Man steker köttet i brynt smör, som alltså är nötfärgat. Wikipedia föreslår att det är fläsk-, kalv-, lamm- eller renfilé.

Trotjänaren Bonniers gigantiskt tjocka kokbok från 1960 säger att Noisette är en liten stekt kotlett, renskuren från ben, eller liten skiva av t ex kalvfilé.

Renskuren kotlett stämmer bra med hur det serveras på vårt stamställe. 

För att hålla spänningen vid liv har de olika sås till noisetten. Så här har denna veckan sett ut:

 

Måndag: Noisette med bearnaise

Tisdag: Noisette med guacamole och tomatsalsa

Onsdag: Noisette med rosépepparsås.

I går gick det att få bearnaise till noisetten.

Ska bli spännande att se vad det är i dag.

 

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB