Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

ABBA i Amerika

av Jens Peterson
abbabok.gif

Hösten 1979 turnerade ABBA i Kanada och USA, och sedan i Europa och Japan. Det var när gruppen var som störst och turnén bevakades förstås av de svenska dagstidningarna. Även Hänt i veckan skickade en reporter och en fotograf, Leif Schulman och Charles Hammarsten. De skrev i tidningen och gav också ut en bok redan 1979 om turnén.

Nu har det reportaget getts ut igen, som ”Abba i Amerika” (Premium). Det är ett rätt tunt innehåll som tänjs ut med låtlista och turnéfakta med stora bokstäver. Bilder av ABBA:s fotograf Anders Hanser kompletterar. Händelser återkommer.

Några häftiga bilder och en kortfattad dagbok om de olika konserterna. Men man kommer inte riktigt nära ABBA, även om det står många detaljer om hur Linda Ulvaeus, då 6 år, lär sig simma längre och längre i poolen på Sunset Marquis i Los Angeles. 

Mycket handlar om de olika transporterna och hur flygrädd Agnetha Fältskog är. Men även den väldigt dramatiska flygresan i ett litet plan i stormen kring Boston skildras ganska kortfattat trots de dramatiska följderna med inställd konsert i Washington.

ABBA i Amerika är en tidsbild. Av turnén, men också av svensk veckotidningsjournalistik.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB