Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

Fånig film om Shakespeare

av Jens Peterson
william.jpg

I dag är det premiär på en tramsig film av Roland Emmerich. Anonym påstår att Wiulliam Shakespeare inte skrev det han skrev utan att det var en ”välutbildad” adelsman som gjorde det.

Filmen har många faktafel och är klumpigt berättad.

Förra året skrev jag en text om Shakespeare. Här är den:

William Shakespeare är ett av världens mest kända namn. Ändå vet vi nästan ingenting om honom. Han gav oss historier som vi berättar om och om igen. Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Måns Zelmerlöw och Leonardo DiCaprio är bara några som hållt Shakespeare levande i 400 år. 

Det sjungs om honom. Bob Dylan och Bruce Springsteen och många andra använder hans eviga figurer i sina sångtexter. Shakespeares Romeo & Julia har återberättats på många vis. Som ljuv romantik eller som blodig rockvideo med Leonardo DiCaprio.

Historien har förändrats till West side story och Ronja rövardotter. Måns Zelmerlöw spelar Romeo i musikalen på Göta Lejon i Stockholm. Där blandas den tragiska kärlekshistorien med sånger av Kiss, Beach Boys och Metallica.Till och med pjäsens tillkomst har blivit en storslagen film, ”Shakespeare in love”.

Ulf Lundell har gjort illustrationer till alla hans sonetter, ett diktverk som i sig är en mästerlig gåta. Även när vi ser moderna ungdsomfilmer som ”10 orsaker att hata dig” med Heath Ledger och Julia Stiles är det Shakespeare, i det fallet pjäsen ”Så tuktas en argbigga”. Hans ”Trettondagsafton” blev till ”She´s the man” med Amanda Bynes och Channing Tatum. Där har Viola som låtsas vara kille blivit nutida fotbollspelare.

William Shakespare dog den 23 april 1616. Hansstår som författare till 844 filmer på Internet movie database. Det är fascinerande hur lite vi egentligen vet om honom. Det finns massvis med teorier, tolkningar och gissningar.

Få fakta.

Vi vet när han döptes och när han dog. När han gifte sig och när hans barn föddes. Hans namn dyker upp i några juridiska dokument i olika sammanhang. Testamentet från 1616.

Men vi vet inte säkert hur han såg ut. Det finns tre troliga porträtt, endast ett av dem gjort medan han levde och det föreställer förmodligen William Shakespeare. Men inte säkert.

Vi vet inte ens hur han stavade sitt namn. Det finns sex signerade papper kvar. Han skrev sitt efternamn som Shaksp, Shakesp, Shakspe, Shakspere och Shakspeare. På hans vigselbevis från 1582 står det Shagspere. Han själv skrev aldrig William Shakespeare.

Jag gillar den här osäkerheten. Världens mest berömde författare är en okändis. Det bidrar säkert till intresset för hans texter. Vi vet så lite att det är fritt fram att fylla i tomrummen. Alla luckorna.

Det skrivs 4 000 nya böcker om Shakespeare varje år. Nya gissningar. Nya teorier.Det är den perfektea kulturen. Den perfekta konsten. En gåta som säger en massa saker om oss, men är öppen för var och en att lägga in sina egna erfarenheter och upplevelser i.

Hans pjäser kan bli episka japanska storfilmer eller high school-komedier. Vi använder Shakespeares uttryck utan att veta om det.

Han hittade på många nya ord, beräkningen är 1 500, och berikade det engelska språket. Det är oklart när alla ord började användas, men Shakespeare var den förste som skrev till exempel bandit, critic, advertising, kissing, gossip och film.

Vi kanske inte slänger oss dagligdags med formuleringar som ”kaviar för bönder”  (ur Hamlet). Men när vi säger att något obegripligt är rena grekiskan eller pratar om fair play eller påstår att saker är utan rim och reson – då citerar vi Shakespeare. Att tala om sitt eget kött och blod eller att göra en dygd av nödvändigheten är också Shakespeare.  En nåd att still bedja om. Upp flyga orden men tanken stilla stå. Sweets to the sweet. Ur led är tiden. Band of brothers.

Det är språkets makt. Orden som lever, som har en evig sprängkraft.

Ibland i översättningar. I Leslie Howards klassiker ”Pimpernel Smith”, där en till synes tankspridd professor räddar folk från 1930-talets Tyskland, påstårr en tysk officer att det är bevisat att Shakespeare egentligen var tysk. Professor Smith blir förvånad, men svarar:

– Still, you must admit that the english translations are most remarkable.Jo, den engelska översättningen är anmärkningsvärt bra.

Ett elegant skämt, men det finns en del som tror att han inte skrev pjäserna.  Ofta finns det en sorts snobbighet i botten. Shakespeares texter är så bra att det måste ha varit en adelsman som författade.

Jag tror dock att Shakespeare skrev Shakespeare. Hur lite vi än vet om honom. 

En man för alla tider, skrev kollegan Ben Johnson när William Shakespeare dog.

Absolut.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB