Mauro och lagerblad
avIbland fastnar de mest onödiga detaljer i minnet.
Ofta.
Dessvärre kommer man ihåg en massa meningslösa saker, men glömmer borta viktigare fakta. Alla dessa fyrsiffriga koder som är nycklarna tlll ens liv.
I första omgången av Pluras kök stod han och Mauro Scocco och filosoferade över grytorna. När Plura kryddade en gryta med lagerblad undrade Mauro om lagerblad verkligen gjorde någon skillnad. Är det så att vi bara rutinmässigt stoppar lagerblad i allt möjligt utan att det ger så mycket smak? Denna lilla fråga har jag haft i bakhuvudet varje gång jag använbt lagerblad sedan dess.
Svaret är: Lagerblad är inte onödiga.
Lagerblad kan ge en fyllig smak. När jag var i Norge nyligen fick jag med mig ett bra recept på bakpotatis.
Man skär skåror i de oskalade potatisarna, som när man gör Hasselbackspotatis. Så att de fortfarande sitter ihop i botten.
Penslar med olija och sätter in i 200 graders ugn i 30 minuter.
Tar ut potatisarna och sticker ner fyra lagerblad i varje i lämpliga skåror.
Penslar med smör, saltar och kör ytterligare 20 – 30 minuter i ugnen.
Känn efter att de är mjuka och klara.
En rik smak av lagerblad är belöningen.