Gott vin från Gessle
av
Skål! Foto: MAGNUS SANDBERG
Jag var på vinprovning.
Per Gessle presenterade två viner han släpper i The Per Gessle selection.
Allt skedde på utmärkta krogen PA & Co som inte har öppet på luncherna normalt. Där hade Sveriges vinjournalister samlats.
De två vinerna, ”Furet” och ”Kurt & Lisa”, är italienska. Vinproducenten Marilia Allegrini, vars familjeföretag också gör Amarone, har blivit pesonlig vän till Per och Åsa Gessle. De har också själva valt hur de två vinerna ska blandas. De görs i Bolgheri i Toscana.
149 kronor kostar ”Furet”, som ska finnas som husets vin på hotell Tylösand. ”Kurt & Lisa” säljs i begränsad upplaga, tusen flaskor, och kostar 249 kronor. De finns att beställa på Systembolaget från 1 november.
Till vinerna fick man också smaka mat.
God mat och goda viner. Det fanns plastmuggar att spotta ut i när man smakat på vinet. Det känns lite synd på så goda viner. Men jag såg vinexperten Bengt Frithiofson från TV 4 spotta ut när han hade rullat runt vinet i munnen en stund. Och han vet förstås hur man gör.
Per Gessle sa att han inte förstod det där med att spotta ut. Att han bara kunde känna smaken ordentligt om han svalde.
Lät sympatiskt.
Frithiofson gav Gessles vin 5 solar. Hade jag också gjort om jag varit vintyckare.