Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

På Weta

av Jens Peterson


På kvällen ser jag ”Hobbit: En oväntad resa”.
Den visas biografen i Park road post productions, som bland annat innehåller Peter Jacksons och filmteamets egen biograf.
Imponerande.
När jag går ut från visningen stöter jag ihop med Peter Jackson som är på väg hem från sitt kontor.
– Hello Jens, You´re back!” säger han. Jackson ser mycket trött ut. Han lämnade den färdiga filmen ifrån sig dagen innan. Nu kan inget mer förbättras.

DAG 5
Vaknar tidigt igen, och börjar förbereda mig för dagen.
Många jobb. Många roliga jobb.
Hela eftermiddagen ska jag göra intervjuer med Peter Jackson och skådespelarna. Innan dess besöka Weta där de gör figurer, masker, specialeffekter, vapen och allt annat som behövs.
Åker buss ut till Miramar, en stadsdel nära flygplatsen i Wellington. Här ligger de flesta av företagen i Peter Jacksons filmimperium. Weta och Weta digital, och Stone street studios där de spelar in så mycket av filmerna. Sedan jag var där förra gången har de fått flera nya byggnader.
Weta har också fått en egen affär, Weta Cave. Där trängs massvis av fans som är i stan inför världspremiären. De säljer bland annat fina kartor kring Tolkiens världar, och tröjor och plastgubbar och vapen och modeller och…
Dags för mitt besök inne hos Weta. Vi journalister som är där får inte ta några egna bilder, varkjen stillbilder eller rörliga. Rummen på Weta kan innehålla hemligheter om olika kommande projekt.
Den franske tv-fotografen blir mycket bedrövad. Han fotograferar lite på gatan utanför och packar sedan ner kameran.
Men jag blir filmad ändå när jag går runt och får testa olika saker. Vid första stationen möter jag Gino Acevedo, som har titeln Senior prosthetics supervisor. Han jobbar med smink och masker, öron och näsor och andra kroppsdelar i silikon.
När jag var på ett inspelningsbesök, 2003 för ”Sagan om konkungens återkomst”, fick jag prova hur det var att ha Bilbos öron. Gino satte dit dom.

Han har jobbat på filmer som Alien-serien och ”Men in black”. Gino är amerikan, men berättar att han nu flyttat permanent till Nya Zeeland, har en kiwifru och en sexårig son.
Gino demonstrerar hur de digitala trollen i filmen skapas. Jag får en bit silikon som penslas på min hand och ska stelna medan han visar mig steg för steg av processen. En tv-kamera följer demonstrationen.
När jag är klar går jag till nästa rum i det här paradiset för specialeffekter. Där väntar en man med hobbit-fötter åt mig. De finns i tre olika storlekar och tas på som ett par strumpor. Även det filmas så jag kan beskriva allt för tittarna. Snart i ett Film-program.
De har gott om vapen också. Svärd av alla de sorters och storlekar, samt läskiga yxor och andra saker som kan krossa kroppsdelar. Får en rundtur genom vapenförrådet.
Första gången jag var på Weta 2001 fick jag en rundtur av Richard Tatyor som är chef för allt och startade företaget ihop med sin fru anya och Peter Jackson. Nu väntar han i ett rum omgiven av en massa prylar och gubbar.
Richard Taylor en samlare och en mycket passionerad modellbyggare. Han har vunnit fem Oscar.
Han prisar också Lego när vi börjar prata om prylarna kring filmerna.
En mycket trevlig man.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB