Jens Peterson

Jens Petersson bloggar om nöjesvärlden

Startsida / Inlägg

Världspremiären

av Jens Peterson


Världspremiären i Wellington var en häftig fest.
En solig sommardag med 100 000 människor som trängdes kring röda mattan. Den röda var 500 meter lång och började flera kvarter före biografen Embassy. Filmen skulle sätta igång klockan 19, stjärnorna skulle anlända 16.30 – men vi måste lämna hotellet klockan 14 för att vara på plats. Nu tog det en stund att bussa dit alla tv-journalister, men vid kvart i tre var jag där och gick i slow motion genom folkhavet för att komma fram till min tilldelade plats i sektion A.
Längs röda mattan finns olika bås där journalister får stå och dit skådespelarna ska komma för att intervjuas. Vita lappar visade var man hade sin station. Som tur var hamnade jag i början av det hela. Då är de man ska prata med inte så trötta och har inte sagt samma saker lika många gånger.
Nyzeeländsk tv sände direkt från världspremiären så vi kunde titta på stora tv-skärmar vad som hände på andra ställen.

Det var väldigt varmt. Solsken hela tiden, 23 grader. Jag stod där med min snaggade skalle och kände hur det sved. Ingen skugga i sikte. Måste bli på min post. Räddningen blev en Gandalf-hatt. Det gick hobbit-klädda nyzeeländare och delade ut grå hattar till de som ville ha. Jag fick en, och den hade breda brätten och räddade mig från den skoningslösa solen på södra halvklotet.
Fast när det var dags för intervjuer tog jag av hatten. Jag skulle bevaka underhållningen. Inte vara en del av den.
Klockan 16 inledde Neil Finn en halvtimmes konsert. Mycket bra. Han var en av hjältarna i Crowded house som gjorde den nynnvänliga ”Weather with you”, och har skrivit sången som spelas i eftertexterna till ”Hobbit: En oväntad resa”. Han sjöng mycket riktigt ”Song of the lonely mountain” som lät bra även live.
Sedan var det dags för röda mattan-vandringen. Peter Jackson kom först och hade mig sin 16-åriga dottern Katie. Han gick från tv-kamera till tv-kamera och skrev autografer däremellan. Hastigheten på en sådan röda matta är ungefär att tio meter tar tio minuter.
Jag hann i varje fall prata med honom och sedan Martin Freeman, Andy Serkis, Richard Armitage, Barry Humhries, Elijah Wood, Hugo Weaving Sylvester McCoy, Graham McTavish och några till innan Cate Blanchett som var en av de sista stjärnorna. Samtidigt med henne kom James Cameron (Titanic) och Suzy Amis. De har köpt hus på Nya Zeeland och Cameron ska göra fortsättningen på Avatar där.
Mitt i alltihop dök också Air New Zealand upp och flög över Wellingtons centrum med sitt nymålade flygplan. Jätten som går rutten Auckland-Los Angeles-London är målad med filmens figurer. En 73 meter stor bild.
När alla hunnit fram till biografen var det tal och presentation på den hobbit-inredda scenen. Och sedan var det dags att se filmen.
Den är bra.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB