Startsida / Inlägg

Sugen på att se street art? Börja här

av Johanna Paues, Berlin

niederbarnimstrasseBerlin är känt för sin gatukonst och i de flesta innerstadsdelarna räcker det med ta några steg utanför dörren för att uppleva den. Men, vill du se både nya och äldre verk och i ett område där de ligger tätt, är det bra att känna till var gatukontnärerna ofta arbetar och utgå därifrån.

Mitt bästa tips är att åka till Friedrichshain och börja med konstväggen på Niederbarnimstrasse (strax innan restaurangen Intimes uteserving). Det är det finaste stycke hus jag vet. Som en stor målarduk i ständig förändring, som alltid bjuder på massor att titta på. Eftersom jag bor i närheten går jag förbi väggen nästan varje dag, ändå tröttnar jag aldrig. Friedrichshain är dessutom ett trevligt område att promenera runt i. Här finns många kaféer, restauranger och butiker.

När du tittat klart på Niederbarnimväggen går du Simon-Dach-Strasse söderut tills du kommer till Revaler Strasse och RAW-området (ta dig in bakom muren). Bland de gamla tågstallsruinerna hittar du fantastiska verk. En del är så stora att de täcker en hel husvägg, andra så små att de knappt går att upptäcka.

När RAW-området är avverkat har det blivit dags för den mest kända gatukonstväggen av dem alla – East Side Gallery. Den ligger bara fem minuters promenadväg från Revaler Strasse och är alltså en bit av Berlinmuren där konstnärer från hela världen, direkt efter murens fall, samlades för att måla sin bild av vad som hände.

Och efter det då? Gå över Warschauer Brücke och in i Kreuzberg såklart. Här finns enormt mycket att titta på – men exakt vart du ska får vi ta en annan gång.

(Kan du inte vänta, så rekommenderar jag sidan Urban Art Guide, där mycket av Berlins street art är utplacerad på kartor. Sehr praktisch.)

Glöm inte kameran!

raw1
Go Forth-mannen är utknackad, inte målad. Och gigantisk!

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB