Startsida / Inlägg

Mitt liv har aldrig varit naknare

av Johanna Paues, Berlin
SONY DSC
Foto: Chris Grabert

Det är väldigt naket här i Berlin. Överallt näckas det! Nåväl, det där var en överdrift, men det är i alla fall bra mycket mer nude style här än vad jag någonsin varit med om i Sverige (vilket jag ständigt får förklara för förvirrade tyskar som verkar tro att vi svenskar knappt gör något annat än att helt ohämmat klä av och slänga oss i småländska skogstjärnar, alternativt vältra oss i snön om vintrarna). Berlinare är sannerligen inte blyga av sig.

Några exempel:
I bastun. Alltså sambastun, vilken är den vanligaste varianten här. Glöm handdukar över känsliga delar av kroppen och skylande sittställningar. Oh no, här spretas det! Det är bröst som guppar och snoppar som hänger ner för bastubänkens kant. Jajemen.

Sedan har vi alla nudisthörn i parker och på badplatser. Bli inte förvånade om ni plötsligt stöter på några nakna solbadare under söndagspromenaden i Volkspark Friedrichshain. FKK (freikörperkultur, ”frikroppskultur”) är stort här. Här har ni förresten en lista på alla nudistområden i och omkring stan.

Nakenevenemangen ska vi förstås inte glömma. Nakencykling, världsmästerskapet i nakensnowboardåkning (förvisso inte i Berlin, men ändå, i Tyskland) och så alla spontana nakendanser på klubbar där det är helt okej att, bokstavligen, dansa hud mot hud.

Ett fint spa, där det näckas hej vilt utan att det är ett nudistställe, är Liquidrom. Där finns massor av bastuar och, bäst av allt, en megastor floatingpool. (Obs! Det är bara i bastuarna och duscharna det näckas, i floatingpoolen är det badkläder som gäller.)

Hur känner du? Skulle du vara okej med att, som på Liquidrom, bada bastu och duscha ihop med främlingar av det motsatta könet?

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB